Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
21. augusta 2024 o 9:50
Čas čítania 0:52

Z cely do domáceho väzenia sa môže dostať až 2-tisíc väzňov. Ministerstvo spravodlivosti vydalo rozkaz

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podmienky prepustenia z ústavu na výkon trestu odňatia slobody sú podľa právnika diskriminačné.

  • Ministerstvo spravodlivosti vydalo rozkaz, na základe ktorého sa môže do domáceho väzenia dostať až dvetisíc odsúdených. Rozkaz má k dispozícii redakcia Slovenskej televízie.
  • Rezort v ňom stanovil podmienky prepustenia z ústavu na výkon trestu odňatia slobody.
  • Podľa právnika Igora Ribára sú podmienky diskriminačné a niektoré skupiny obyvateľstva ich nedokážu splniť.

Prečo je to dôležité: Zmena vo väzniciach prichádza po nedávnom schválení novely trestného zákona, ktorá výrazne znižuje tresty za závažné činy, ako sú korupcia a podvody. To pridáva ďalšiu vrstvu kontroverzie a zvyšuje obavy, že trestný systém na Slovensku sa stáva menej prísnym voči určitým druhom trestnej činnosti.

Citát:„Novela trestného zákona je kľúčová v tom, že mení, za akých podmienok je možné umožniť občanovi, ktorý je vo výkone trestu, premenu trestu na domáce väzenie. Prvým problémom je, že tento nárok môže uplatniť len riaditeľ, ktorý je jediný oprávnený podať návrh na súd. Práva teda musí uplatniť riaditeľ,“ priblížil advokát Igor Ribár.

19. septembra 2024 o 12:10 Čas čítania 2:29 Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov

Širší kontext: Novela Trestného zákona výrazne znižuje tresty za korupciu, podvody, daňové podvody, krádeže a ďalšie trestné činy. Mnohí členovia aktuálnej vládnej koalície boli obžalovaní presne z týchto trestných činov.

Po schválení novely Trestného zákona súd zrušil aktuálnemu podpredsedovi parlamentu a policajnému exprezidentovi Tiborovi Gašparovi (Smer-SD) obvinenia týkajúce sa podplácania, prijímania úplatku či zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Prečítaj si aj tieto články:

20. augusta 2024 o 12:44 Čas čítania 0:47 Billa hlási po schválení novely Trestného zákona výrazný nárast ukradnutého tovaru. Ľudia berú najmä maslá, alkohol či kozmetiku Billa hlási po schválení novely Trestného zákona výrazný nárast ukradnutého tovaru. Ľudia berú najmä maslá, alkohol či kozmetiku
21. augusta 2024 o 6:40 Čas čítania 0:36 Danko chce zvolávať vlástné koaličné protesty. Opozícia podľa neho výzvami na odvolanie zastrašuje Šimkovičovú Danko chce zvolávať vlástné koaličné protesty. Opozícia podľa neho výzvami na odvolanie zastrašuje Šimkovičovú
20. augusta 2024 o 12:10 Čas čítania 0:54 Z webu SNG zmizli všetky príspevky, ktoré podporovali Kusu a Drličku. Pokyn na odstránenie dal nový riaditeľ Bittner Z webu SNG zmizli všetky príspevky, ktoré podporovali Kusu a Drličku. Pokyn na odstránenie dal nový riaditeľ Bittner
boris susko
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia