Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
28. augusta 2024 o 17:22
Čas čítania 0:38

Na slovenských cestách pribudnú špeciálne kamerové systémy. Budú vidieť takmer všetko, nasadia ich na mnohé úseky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nový systém by mal vedieť posúdiť, či človek za volantom telefonoval alebo či mal zapnutý pás.

  • Ministerstvo vnútra (MV) SR začína obstarávať cestné kamerové systémy.
  • Predpokladá, že za ne zaplatí asi 64 miliónov eur. Nasadené budú na úsekoch ciest, ktoré majú najvyššie počty dopravných nehôd.
  • Cieľom obstarávania systémov je podľa ministra vnútra Šutaj Eštoka zníženie nehodovosti na rizikových úsekoch.

Prečo je to dôležité: Moderné kamerové systémy môžu pomôcť znížiť nehodovosť na rizikových úsekoch ciest. Môžu tak prispieť k zvýšeniu bezpečnosti na slovenských cestách.


Citát: „Systém vie posúdiť, či vodič počas jazdy telefonoval, mal zapnutý pás, zastavil na červenej, či nepredbiehal tam, kde predbiehať nemal. Čiže to budú kamerové systémy 21. storočia,“ vyhlásil o systémoch Šutaj Eštok.


Širší kontext: Na kamery budú vodiči podľa Šutaj Eštoka upozorňovaní. Do verejného obstarávania zaradil rezort aj systémy úsekového merania. Minister vyhlásil, že ich nasadia najmä v tuneloch.


Pôvodné verejné obstarávanie z roku 2023, ktoré ministerstvo vnútra pred časom zrušilo, dostalo podľa ministra 500 pripomienok, s ktorými sa musel rezort vyrovnať.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež:

28. augusta 2024 o 10:30 Čas čítania 0:45 Štát chystá v budúcom roku veľké zmeny s evidenčnými tabuľkami. Nové pravidlá sa dotknú veľkej časti majiteľov áut Štát chystá v budúcom roku veľké zmeny s evidenčnými tabuľkami. Nové pravidlá sa dotknú veľkej časti majiteľov áut
26. augusta 2024 o 7:15 Čas čítania 0:44 Dôležitý dopravný uzol medzi východom a západom Slovenska čakajú ďalšie zmeny. Uzáveru Strečna na 2 týždne prerušia Dôležitý dopravný uzol medzi východom a západom Slovenska čakajú ďalšie zmeny. Uzáveru Strečna na 2 týždne prerušia
22. augusta 2024 o 16:26 Čas čítania 0:19 VIDEO: D2 si pomýlil s cyklotrasou. Muža museli z diaľnice vykázať policajti, za jazdu na bicykli dostal pokutu VIDEO: D2 si pomýlil s cyklotrasou. Muža museli z diaľnice vykázať policajti, za jazdu na bicykli dostal pokutu
Domov
Zdieľať
Diskusia