Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
5. septembra 2024 o 13:30
Čas čítania 0:52

Klimatológ predpovedá, že extrémne teploty na Slovensku nekončia. Letné počasie je podľa neho mimoriadne nadnormálne

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Teplotné extrémy signalizujú problémy spojené s globálnym otepľovaním.

  • Leto 2024 bolo na Slovensku rekordne teplé, pričom takmer všetky meteorologické stanice Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) zaznamenali najvyššie teploty od začiatku meraní. Podľa klimatológa Milana Lapina sme počas leta zažili až päť vĺn horúčav, pričom najdlhšia trvala 20 dní.
  • Počas leta 2024 meteorológovia v Hurbanove zaznamenali predbežne 48 tropických dní a 8 supertropických dní, počas ktorých teplota prekročila 35 stupňov Celzia. Tento počet ešte môže narásť, keďže horúčavy majú pretrvávať naďalej aj počas časti septembra.
  • V Hurbanove bola priemerná teplota v auguste 24,6 stupňa Celzia, čím sa stal tento mesiac o 0,1 stupňa teplejší ako doteraz rekordný august 1992. Teplotná odchýlka tohto leta dosiahla v Hurbanove až 4,4 stupňa Celzia oproti dlhodobému priemeru rokov 1901 - 2000.

Prečo je to dôležité: Toto leto sa zapíše do histórie ako mimoriadne teplé, čo poukazuje na zrýchľujúce sa zmeny klímy. Súčasné teplotné extrémy nielen ovplyvňujú každodenný život ľudí, ale signalizujú aj dlhodobé výzvy a problémy spojené s globálnym otepľovaním.

14. septembra 2024 o 18:30 Čas čítania 2:02 FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 € FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 €

Širší kontext: Celosvetové klimatické zmeny dosahujú nové rekordy, pričom všetkých štrnásť mesiacov od júna 2023 do júla 2024 bolo podľa vyhodnotení centier Copernicus, NASA a NOAA najteplejších v histórii. Klíma Zeme sa približuje ku kritickej hranici oteplenia o 1,5 stupňa Celzia, ktorá bola definovaná Medzivládnym panelom pre zmenu klímy (IPCC). Tento vývoj môže mať výrazné dôsledky na prírodné prostredie a životné podmienky na celej planéte.

Domov
Zdieľať
Diskusia