Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
16. septembra 2024 o 13:32
Čas čítania 0:58

Európu zasiahne cunami. Vedci vypočítali, kedy by malo dôjsť k tejto ničivej udalosti

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Medzinárodná oceánografická organizácia UNESCO varuje, že región Stredozemného mora v najbližších tridsiatich rokoch so 100 % pravdepodobnosťou zasiahne cunami.

Averroesov zlom je miesto, kde sa môže vyskytnúť cunami. Zlom sa nachádza na morskom dne približne na polceste medzi španielskou Malagou a severnou Afrikou. Zemetrasenie by tu mohlo spôsobiť až šesťmetrové vlny, ktoré by mohli dosiahnuť španielske pobrežie už za 21 minút. Obyvatelia pobrežia by mali v najlepšom prípade 35 minút na útek do vnútrozemia, uvádza Euronews.

17. septembra 2024 o 17:33 Čas čítania 0:39 Globálne otepľovanie môže spraviť zo Slovenska arktickú krajinu. Doba ľadová nastane už o niekoľko desiatok rokov, tvrdia vedci Globálne otepľovanie môže spraviť zo Slovenska arktickú krajinu. Doba ľadová nastane už o niekoľko desiatok rokov, tvrdia vedci

Pokiaľ by sa na tomto mieste objavilo cunami, tak by išlo o veľmi mimoriadnu udalosť. Intenzita zemetrasenia by sa zjavne nevyrovnala zemetraseniu, ktoré zasiahlo oblasť Indického oceánu v roku 2004, alebo zemetraseniu, ktoré zasiahlo Japonsko v roku 2011.

„Mimoriadne nebezpečná je nielen výška cunami, ale aj prúdenie vody a záplavy, ktoré môžu spôsobiť škody na plážach, v prístavoch a uliciach. Ak ide o malý prístav a nábrežie je veľmi nízke, cunami môže byť zradnejšie,“ povedala začiatkom roka pre Euronews Hélène Hébertová, národná koordinátorka francúzskej organizácie CENtre d’ALerte Tsunami (CENALT). Najmä Francúzsko už má plán varovania pre prvých 15 minút pred príchodom cunami, ktorý bol vypracovaný v roku 2012.

Ohrozené je najmä pobrežie Talianska

V roku 2022 UNESCO podniklo misiu na talianske Liparské ostrovy pri pobreží Sicílie, aby preskúmalo riziko tamojších podmorských sopiek.

Španielsko sa na hrozbu cunami pripravilo. V krajine zaviedli systém včasného varovania na identifikáciu podmorských zemetrasení. Krajina má aj plán na koordináciu prípadnej reakcie úradov a zabezpečenie bezpečnosti verejnosti. Prvá španielska obec, ktorá je pripravená na cunami a v minulosti už zorganizovala simulovanú evakuáciu, je regionálne mesto Chipiona.

Prečítaj si aj tieto články:

16. septembra 2024 o 12:21 Čas čítania 0:30 PREHĽAD: Dopravný podnik Bratislava zverejnil aktualizovaný režim. Niektoré linky fungujú v obmedzenom režime PREHĽAD: Dopravný podnik Bratislava zverejnil aktualizovaný režim. Niektoré linky fungujú v obmedzenom režime
16. septembra 2024 o 11:39 Čas čítania 0:53 VIDEO: Muž v neopréne sa rozhodol zasurfovať si na rozbúrenej Vltave. Internetový hit má kritikov aj obdivovateľov VIDEO: Muž v neopréne sa rozhodol zasurfovať si na rozbúrenej Vltave. Internetový hit má kritikov aj obdivovateľov
16. septembra 2024 o 10:55 Čas čítania 0:55 Hladina Dunaja môže dosiahnuť takmer 10 metrov. Polícia apeluje na ľudí, aby sa k nemu nepribližovali Hladina Dunaja môže dosiahnuť takmer 10 metrov. Polícia apeluje na ľudí, aby sa k nemu nepribližovali
cunami
Zdroj: PxHere / GEORGE DESIPRIS
Domov
Zdieľať
Diskusia