Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
20. septembra 2024 o 19:50
Čas čítania 0:43

Žilinka vystúpil v parlamente. Spomenul, že v roku 2023 zaznamenali menej korupcie, opozícia ho tvrdo skritizovala

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Opoziční poslanci v pléne Národnej rady SR kritizovali generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý v piatok predniesol správu o činnosti za minulý rok.

  • Piatkové rokovanie NR SR otvoril generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý v pléne predstavil správu o činnosti prokuratúry za rok 2023.
  • Žilinka tvrdí, že v minulom roku zaznamenali menej korupcie a právoplatne odsúdených bolo iba 30 ľudí.
  • Opozícii sa Žilinkov prejav nepáčil a skritizovala ho. Podľa Márie Kolíkovej Žilinka vstupoval do politického boja aj do trestného konania.

Prečo je to dôležité: Marošovi Žilinkovi opoziční poslanci vytýkali najmä paragraf 363 Trestného poriadku s tým, že súčasný generálny prokurátor ho využíval v ťažkých spoločensky citlivých kauzách.

Citáty: „Generálny prokurátor vždy vstúpil do politických súbojov a jednoznačne tak robí dnes,“ povedala Kolíková.

„Vyjadrenia poslancov boli popretkávané osobnými útokmi, invektívami a doslova manipulovaním verejnej mienky,“ skonštatoval Žilinka.

Širší kontext: Generálny prokurátor podľa vlastných slov vždy tvrdil, že žiadny politik nebude mať na jeho rozhodnutia vplyv a podľa toho v minulosti aj postupoval. 

Okrem korupcie Žilinka spomenul, že aj v minulom roku predstavovala najvyšší podiel trestnej činnosti majetková trestná činnosť, v rámci ktorej je výrazne zvýšený trend jej páchania vo virtuálnom prostredí prostredníctvom počítačových sietí, najmä pri trestnom čine podvodu.

Prečítaj si aj tieto články: 

13. septembra 2024 o 16:20 Čas čítania 0:24 Nové informácie o atentáte na Fica. Generálny prokurátor zverejnil novinky Nové informácie o atentáte na Fica. Generálny prokurátor zverejnil novinky
27. augusta 2024 o 15:41 Čas čítania 0:51 Smer-SD navrhuje zvýšiť rentu pre generálnych prokurátorov. Žilinka by dostával dôchodok až 5-tisíc eur Smer-SD navrhuje zvýšiť rentu pre generálnych prokurátorov. Žilinka by dostával dôchodok až 5-tisíc eur
5. augusta 2024 o 17:24 Čas čítania 0:30 Maroš Žilinka zakročil voči trestne stíhanému prokurátorovi Šúrekovi. Pozastavil mu funkciu Maroš Žilinka zakročil voči trestne stíhanému prokurátorovi Šúrekovi. Pozastavil mu funkciu
Domov
Zdieľať
Diskusia