Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Nina Miščíová TASR
5. augusta 2024 o 17:24
Čas čítania 0:30

Maroš Žilinka zakročil voči trestne stíhanému prokurátorovi Šúrekovi. Pozastavil mu funkciu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V prípade preukázania viny hrozí obvinenému prokurátorovi trest odňatia slobody na 7 až 12 rokov.

  • Generálny prokurátor Maroš Žilinka dočasne pozastavil výkon funkcie prokurátorovi Michalovi Šúrekovi, ktorý tak prišiel aj o známu kauzu Očistec.
  • Dôvodom má byť trestné stíhanie pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa formou spolupáchateľstva.

Citát: „Prokurátor, ktorému bol dočasne pozastavený výkon jeho funkcie, nemá počas tohto pozastavenia práva a povinnosti prokurátora a nesmie vykonávať funkciu prokurátora,“ vysvetlila hovorkyňa generálnej prokuratúry Zuzana Drobová.

Širší kontext: Rozhodnutie o dočasnom pozastavení výkonu funkcie prokurátora je výlučne rozhodnutím vo veci služobného pomeru prokurátora a žiadnym spôsobom neprejudikuje výsledok trestného konania vedeného proti prokurátorovi.

Generálna prokuratúra zároveň poukázala na to, že aktuálne je vedené trestné stíhanie pre úmyselné trestné činy proti piatim prokurátorom, pričom všetci z nich majú dočasne pozastavený výkon funkcie. V prípade preukázania viny im môže hroziť trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov.

Domov
Zdieľať
Diskusia