Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Eva Thonhauserová TASR
dnes 24. septembra 2024 o 8:24
Čas čítania 0:59

Zelenskyj čoskoro plánuje predstaviť „víťazný plán“ vojny s Ruskom. „Sme bližšie k mieru, ako si myslíme,“ vyhlásil

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Vojna na Ukrajine trvá už viac ako 2 a pol roka.

  • Kyjev je bližšie ku koncu vojny s Ruskom, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pre ABC News.
  • Dodal, že podľa neho „sme bližšie k mieru, ako si myslíme“. V rozhovore ale vyzval Washington a ďalších partnerov, aby naďalej podporovali jeho krajinu.
  • Zelenskyj spresnil, že len zo „silnej pozície“ môže Ukrajina zatlačiť na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby „zastavil vojnu“.

Prečo je to dôležité: Otázka budúcnosti Ukrajiny bude tento týždeň hlavnou témou Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov v New Yorku. Zelenskyj plánuje vo Washingtone predstaviť americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi „víťazný plán“ vo vojne s Ruskom a následne ho chce predstaviť aj verejne.

Širší kontext: USA a ich spojenci od začiatku ruskej invázie poskytli Ukrajine pomoc v hodnote niekoľkých miliárd eur a zároveň uvalili na Moskvu niekoľko sérií sankcií.
Putin tvrdí, že mierové rozhovory sa môžu začať len vtedy, ak Kyjev prenechá rozsiahle územia východnej a južnej Ukrajiny Rusku a vzdá sa svojich ambícií na členstvo v Severoatlantickej aliancii (NATO). Zelenskyj zas opakovane vyzval na stiahnutie všetkých ruských vojsk a obnovenie postsovietskych hraníc Ukrajiny.

24. septembra 2024 o 18:40 Čas čítania 8:36 Šišoláková z 360°: V STVR mi oznámili, že nemám opúšťať kanceláriu, kým nepodpíšem výpoveď (Rozhovor) Šišoláková z 360°: V STVR mi oznámili, že nemám opúšťať kanceláriu, kým nepodpíšem výpoveď (Rozhovor)

Plnohodnotná ruská invázia na Ukrajinu, ktorá sa začala vo februári 2022 ako takzvaná špeciálna operácia Moskvy, spôsobila smrť desiatok tisíc ľudí, milióny ďalších ľudí vyhnala z domovov a zdevastovala ukrajinské mestá.

Zelenskyj v júli vyhlásil, že jeho cieľom je do novembra tohto roka pripraviť všetky prvky mierového plánu, aby mohol Kyjev zvolať v poradí druhý mierový samit. Kyjev pripustil, že by na samit mohol zavolať aj predstaviteľov Ruska.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež:

21. septembra 2024 o 15:55 Čas čítania 0:44 Západ nepovolil Ukrajine použiť zbrane dlhého doletu pri útokoch v Rusku. Podľa Zelenského sa bojí eskalácie vojny Západ nepovolil Ukrajine použiť zbrane dlhého doletu pri útokoch v Rusku. Podľa Zelenského sa bojí eskalácie vojny
20. septembra 2024 o 15:50 Čas čítania 1:00 EÚ poskytne Ukrajine pôžičku v hodnote 35 miliárd eur. Slúžiť má na protivzdušnú obranu a nákup zbraní EÚ poskytne Ukrajine pôžičku v hodnote 35 miliárd eur. Slúžiť má na protivzdušnú obranu a nákup zbraní
19. septembra 2024 o 6:47 Čas čítania 0:37 Pellegrini sa stretol s ukrajinským šéfom diplomacie. Podporil udržanie územnej celistvosti Ukrajiny Pellegrini sa stretol s ukrajinským šéfom diplomacie. Podporil udržanie územnej celistvosti Ukrajiny
Domov
Zdieľať
Diskusia