Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Eva Thonhauserová
dnes 7. októbra 2024 o 7:33
Čas čítania 1:07

Slovenskí seniori majú nárok na nové tablety s internetom zadarmo. Musia splniť niekoľko podmienok

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Projekt má aj kritikov, ktorí hovoria o problematickom dodávateľovi služieb.

  • Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR rozbehlo projekt Digitálni seniori, ktorý má za cieľ vyškoliť do polovice roka 2026 viac ako 105-tisíc seniorov a zdravotne znevýhodnených osôb nad 18 rokov.

  • Projekt má rozpočet 41 miliónov eur, no zatiaľ sa podarilo vyškoliť len 4 200 osôb a zaregistrovaných je približne 25-tisíc záujemcov. Program ponúka bezplatné školenia a po ich absolvovaní dostanú účastníci nový tablet s dátovým balíkom.

  • Projekt Digitálni seniori má podporiť digitálnu gramotnosť starších ľudí a zdravotne znevýhodnených. 

Prečo je to dôležité: Keď bol súčasný minister práce Erik Tomáš z Hlas-SD pred dvomi rokmi v opozícii, tvrdokritizoval tablety zadarmo pre seniorov. Vtedajšiu ministerku MIRRI Veroniku Remišovú obviňoval, že „ide rozdávať dôchodcom tablety v čase, keď potrebujú pomôcť finančne“.

Aktuálne sa Slovensko nachádza v mimoriadne náročnej ekonomickej situácii. Vláda, ktorej súčasťou sú ministri Tomáš aj Richard Raši, konsoliduje verejné financie prostredníctvom nepopulárnych opatrení pre bežných ľudí. 

3. októbra 2024 o 16:30 Čas čítania 1:17 KOMENTÁR: Zastrašovanie ľudí v nočných podnikoch bude pokračovať. Drogy na tácke by však kukláči mali hľadať na iných miestach KOMENTÁR: Zastrašovanie ľudí v nočných podnikoch bude pokračovať. Drogy na tácke by však kukláči mali hľadať na iných miestach

Širší kontext: Program ponúka päťtýždňové školenia, ktoré sa konajú vo všetkých krajských mestách a postupne sa rozšíria aj do menších miest ako Revúca, Medzilaborce či Svidník. Absolventi získajú tablety s prístupom na internet na 12 mesiacov.

Kritici projektu upozorňujú na vysoké náklady a spoluprácu s firmou, ktorá údajne nemá dostatočné kapacity na zabezpečenie školení. Bývalá ministerka Veronika Remišová obvinila Rašiho z toho, že projekt predražil, a kritizovala výber dodávateľa služieb.

Seniori sa môžu prihlásiť na školenia digitálnych zručností prostredníctvom webovej stránky digitalniseniori.gov.sk, infolinky, ktorú prevádzkuje MIRRI SR, alebo osobne v regionálnych centrách ministerstva.

Harmonogram školení digitálnych zručností: 

  •  14. október: Trnava
  • 24. október: Bratislava
  • 29. október: Trenčín
  • 7. november: Košice
  • 8. november: Prešov
  • 14. november: Žilina
  • 21. november: Banská Bystrica
  • 29. november: Nitra

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež: 

4. októbra 2024 o 6:49 Čas čítania 1:01 Slovenskí penzisti žijúci mimo EÚ musia splniť dôležitú povinnosť. Čas majú do 15. októbra Slovenskí penzisti žijúci mimo EÚ musia splniť dôležitú povinnosť. Čas majú do 15. októbra
2. októbra 2024 o 9:22 Čas čítania 0:55 TABUĽKA: Títo Slováci pôjdu do dôchodku až po sedemdesiatke. Pozri si prehľad podľa veku TABUĽKA: Títo Slováci pôjdu do dôchodku až po sedemdesiatke. Pozri si prehľad podľa veku
1. októbra 2024 o 9:51 Čas čítania 0:33 Od nového roka majú nárok na dôchodok ďalšie skupiny Slovákov. Týka sa to aj mladších ročníkov Od nového roka majú nárok na dôchodok ďalšie skupiny Slovákov. Týka sa to aj mladších ročníkov
Domov
Zdieľať
Diskusia