Medzi faktory podporujúce vznik rakoviny patrí aj obezita či nesprávna strava.
- Americká asociácia pre výskum rakoviny (AACR) upozorňuje na rastúci počet prípadov rakoviny u mladých ľudí. Od roku 1995 pribúdajú nové prípady rakoviny, pričom sa čoraz častejšie vyskytujú u ľudí vo veku 18 až 50 rokov.
- Najčastejšie lekári diagnostikujú rakovinu hrubého čreva, konečníka, prsníka, ale aj ďalšie druhy, upozorňuje portál Atlasproduction.
- Správa odhaduje, že v roku 2024 bude diagnostikovaných až dva milióny nových prípadov rakoviny, pričom približne 4,2 % z toho tvoria mladší ľudia, ktorí sa zvyčajne nepovažujú za rizikových. Odborníci varujú, že ide o znepokojujúci trend, ktorý vyžaduje väčšiu pozornosť.
Citát: „Zníženie alebo odstránenie spotreby vysoko spracovaných potravín, rýchleho občerstvenia a nápojov s vysokým obsahom cukru je rozhodujúce pre obmedzenie epidémie obezity a zníženie záťaže rakoviny,“ píšu odborníci v správe.
Hlavné rizikové faktory
1. Nezdravá strava
- Strava obsahujúca veľa červeného mäsa, spracovaných potravín a málo čerstvých surovín je považovaná za významný rizikový faktor.
- Vedci odporúčajú obmedziť červené mäso na maximálne trikrát týždenne a vyhýbať sa pravidelnej konzumácii spracovaných potravín, ako sú párky, saláma či cereálie.
2. Obezita a nedostatok pohybu
- Len štvrtina dospelých a jedna šestina stredoškolákov sa hýbe podľa odporúčaní amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb.
- Nedostatok fyzickej aktivity zvyšuje riziko rakoviny, preto je dôležité venovať sa aspoň 150 minútam cvičenia týždenne.
3. Alkohol
- Nadmerné pitie alkoholu sa spája s viacerými druhmi rakoviny, ako napríklad rakovinou hrubého čreva.
- Mladí ľudia, ktorí pijú často a vo veľkých množstvách, sú vystavení vyššiemu riziku.
4. Chemické látky
- Zatiaľ čo správa AACR konkrétne látky neuvádza, výskum Národného inštitútu pre rakovinu poukazuje na nebezpečenstvo dusičnanov v pitnej vode a chemikálií z hnojív, ktoré zvyšujú riziko rakoviny.
Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež: