Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
dnes 7. októbra 2024 o 8:09
Čas čítania 1:05

ZOZNAM: Počet prípadov rakoviny u mladých stále narastá. Tieto faktory zvyšujú riziko ochorenia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Medzi faktory podporujúce vznik rakoviny patrí aj obezita či nesprávna strava.

  • Americká asociácia pre výskum rakoviny (AACR) upozorňuje na rastúci počet prípadov rakoviny u mladých ľudí. Od roku 1995 pribúdajú nové prípady rakoviny, pričom sa čoraz častejšie vyskytujú u ľudí vo veku 18 až 50 rokov.
  • Najčastejšie lekári diagnostikujú rakovinu hrubého čreva, konečníka, prsníka, ale aj ďalšie druhy, upozorňuje portál Atlasproduction.
  • Správa odhaduje, že v roku 2024 bude diagnostikovaných až dva milióny nových prípadov rakoviny, pričom približne 4,2 % z toho tvoria mladší ľudia, ktorí sa zvyčajne nepovažujú za rizikových. Odborníci varujú, že ide o znepokojujúci trend, ktorý vyžaduje väčšiu pozornosť.

Citát: „Zníženie alebo odstránenie spotreby vysoko spracovaných potravín, rýchleho občerstvenia a nápojov s vysokým obsahom cukru je rozhodujúce pre obmedzenie epidémie obezity a zníženie záťaže rakoviny,“ píšu odborníci v správe.

Hlavné rizikové faktory

1. Nezdravá strava

  • Strava obsahujúca veľa červeného mäsa, spracovaných potravín a málo čerstvých surovín je považovaná za významný rizikový faktor.
  • Vedci odporúčajú obmedziť červené mäso na maximálne trikrát týždenne a vyhýbať sa pravidelnej konzumácii spracovaných potravín, ako sú párky, saláma či cereálie.

2. Obezita a nedostatok pohybu

  • Len štvrtina dospelých a jedna šestina stredoškolákov sa hýbe podľa odporúčaní amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb.
  • Nedostatok fyzickej aktivity zvyšuje riziko rakoviny, preto je dôležité venovať sa aspoň 150 minútam cvičenia týždenne.

3. Alkohol

  • Nadmerné pitie alkoholu sa spája s viacerými druhmi rakoviny, ako napríklad rakovinou hrubého čreva.
  • Mladí ľudia, ktorí pijú často a vo veľkých množstvách, sú vystavení vyššiemu riziku.

4. Chemické látky

  • Zatiaľ čo správa AACR konkrétne látky neuvádza, výskum Národného inštitútu pre rakovinu poukazuje na nebezpečenstvo dusičnanov v pitnej vode a chemikálií z hnojív, ktoré zvyšujú riziko rakoviny.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež:

5. októbra 2024 o 12:54 Čas čítania 0:40 Pellegrini chce za Dolinkovú vidieť náhradu. Lekárski odborári stále trvajú na svojom Pellegrini chce za Dolinkovú vidieť náhradu. Lekárski odborári stále trvajú na svojom
4. októbra 2024 o 10:41 Čas čítania 1:38 AKTUÁLNE: Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková končí. Na tlačovej besede informovala o demisii AKTUÁLNE: Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková končí. Na tlačovej besede informovala o demisii
4. októbra 2024 o 8:20 Čas čítania 1:01 Muž v Británii sa prezliekol za zdravotnú sestru. Pacientovi pichol namiesto vakcíny smrteľný jed Muž v Británii sa prezliekol za zdravotnú sestru. Pacientovi pichol namiesto vakcíny smrteľný jed
Späť
Zdieľať
Diskusia