Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
12. októbra 2024 o 9:14
Čas čítania 0:44

Pred vykurovacou sezónou si skontroluj komín. V prípade požiaru ti poisťovňa nemusí preplatiť škody

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Revízia komína je podľa zákona povinná pre všetkých.

  • Poisťovne evidujú každý rok, najmä počas vykurovacej sezóny, viaceré nahlásené škody, informuje Pravda
  • Požiar môže spôsobiť viacero vecí. Často je problém zanedbaný technický stav vykurovacích telies či neodborné inštalácie krbov alebo piecok. Problémom sú aj zanedbané revízie či zle vyčistené komíny. 
  • Podľa zákona je revízia komína povinná pre všetkých zo zákona o ochrane pred požiarmi. Pokiaľ klient revíznu správu nemá, poisťovňa škody spôsobené požiarom nepreplatí. 

Citát: „Majiteľom nehnuteľností preto odporúčame, aby dodržiavali lehoty kontrol komínov a vykurovacích telies podľa platných predpisov a zabezpečili si ich revíziu alebo čistenie najneskôr pred začiatkom vykurovacej sezóny,“ hovorí Zdeněk Hruška, manažér poistenia majetku a zodpovednosti U­NIQA.

Širší kontext: Revíznu správu žiada poisťovňa pri prípadnej škodovej udalosti alebo pri uplatnení si nároku na poistné plnenie. Podľa viceprezidenta Slovenského elektrotechnického zväzu Tibora Hanka môže chybná elektroinštalácia zabíjať ľudí. 

22. októbra 2024 o 9:30 Čas čítania 3:06 Ceny nehnuteľností budú na Slovensku aj naďalej stúpať. Analytik radí, či s kúpou bytu počkať Ceny nehnuteľností budú na Slovensku aj naďalej stúpať. Analytik radí, či s kúpou bytu počkať

V súvislosti s vykurovaním je dôležité vedieť, že od minulého roka platí nový zákon o ochrane ovzdušia. Ten hovorí o znečistení, ktoré produkujú priemyselné podniky a domácnosti pri vykurovaní. Jeho cieľom je riešiť problémy so znečistením efektívnejšie. Za nesprávny druh paliva pri vykurovaní hrozia Slovákom tisícové pokuty.

Prečítaj si aj tieto články:

30. septembra 2024 o 20:01 Čas čítania 0:39 Za nesprávne palivo hrozia Slovákom tisícové pokuty. Na Slovensku udrú prvé mrazy, ktoré odštartujú vykurovaciu sezónu. Za nesprávne palivo hrozia Slovákom tisícové pokuty. Na Slovensku udrú prvé mrazy, ktoré odštartujú vykurovaciu sezónu.
19. septembra 2024 o 19:05 Čas čítania 1:03 Slovenské domácnosti si priplatia za plyn. Vláda pripravuje systém pomoci pre ľudí, ktorí to budú potrebovať najviac Slovenské domácnosti si priplatia za plyn. Vláda pripravuje systém pomoci pre ľudí, ktorí to budú potrebovať najviac
9. októbra 2024 o 13:10 Čas čítania 1:18 Vláda rozdáva 87 miliónov eur domácnostiam na Slovensku. Môžu si obnoviť dom za desaťtisíce eur Vláda rozdáva 87 miliónov eur domácnostiam na Slovensku. Môžu si obnoviť dom za desaťtisíce eur
KOMÍN
Zdroj: Google Maps (screenshot)
Domov
Zdieľať
Diskusia