Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Pozri si naše tipy na darčeky, ktoré by sme si kúpili aj my 🤩
Tereza Nemcová
dnes 14. decembra 2024 o 17:36
Čas čítania 0:39

Táto potravina brzdí boj s rakovinou, hovorí nová štúdia

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Vyplýva to z najnovšej štúdie publikovanej v britskom časopsie Gut.

  • Vedci v novej štúdií zistili, že nerovnováha medzi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami môže mať vplyv na schopnosť tela bojovať proti rakovine.
  • Podľa výskumu, publikovaného v časopise Gut, ktorý vydáva Britská gastroenterologická spoločnosť, nadbytok omega-6 mastných kyselín v strave môže obmedziť efektívnosť protizápalových a protinádorových účinkov omega-3.

Citát:  „V gastrointestinálnom trakte dochádza každý deň k mutáciám, ktoré imunitný systém zvyčajne hneď potlačí pomocou molekúl alebo mediátorov z omega-3 mastných kyselín.

No ak máte telo roky vystavené chronickému zápalovému prostrediu vytvorenému nerovnováhou omega-6, verím, že mutácia sa ľahšie uchytí a telo s ňou bude ťažšie bojovať," cituje CNN spoluautora štúdie, onkochirurga Timothyho Yeatmana. 


Širší kontext: Tento problém sa najviac prejavuje pri ultraspracovaných potravinách, ktoré obsahujú vysoký podiel omega-6, ako sú vyprážané jedlá a spracované oleje. Významnou súčasťou stravy by preto mali byť omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v rybách ako losos, sardinky, alebo v orechoch a semienkach, ako sú ľanové semená. Tieto kyseliny pomáhajú regulovať zápalové reakcie a znižujú riziko poškodenia DNA, ktoré vedie k rakovine.

Domov
Zdieľať
Diskusia