Teplotný šok môže nastať, keď sa čokoláda presunie z teplého na studené miesto.
Biely povlak, ktorý sa niekedy vyskytuje na povrchu čokolád, je zvyčajne drsný, belavý povrch, ktorý má zrnitú štruktúru.
Dve najpravdepodobnejšie príčiny vzniku povlaku sú teplotný šok alebo vlhké prostredie. Teplotný šok môže nastať, keď sa čokoláda presunie z teplého na studené miesto (vrátane chladničky), informuje web Chocolatetradingco.
Náhla zmena spôsobí kondenzáciu na povrchu čokolády, ktorá reaguje s cukrom v čokoláde. Ak dávaš čokoládové formičky priamo do chladničky, aby sa napríklad vychladili a stuhli, môže sa objaviť biely povlak.
Aj keď na prvý pohľad môže povlak pôsobiť ako pleseň, ide iba o zdanie. Čokoládu môžeš konzumovať.
Ak si čokoládu skladoval na vlhkom mieste, vlhkosť rozpúšťa cukor prítomný v čokoláde, ktorý potom znovu kryštalizuje, čo vedie k nedokonalostiam povrchu. Taktiež to môže byť spôsobené aj skladovaním pri príliš vysokej teplote, vďaka ktorej sa kakaové maslo v čokoláde dostalo na povrch.