Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
1. marca 2023 o 11:10
Čas čítania 0:50

Slováci môžu získať až 6 000 € na rozbeh vlastného biznisu. Pozri sa, či spĺňaš podmienky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť môže pomôcť tisíckam začínajúcich podnikateľov, ktorí by potrebovali finančne nakopnúť svoj biznis.

Mnohí Slováci uvažujú nad podnikaním, avšak nemajú dostatok financií na pokrytie nákladov súvisiacich so založením živnosti. Štát takýmto osobám ponúka príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť v maximálnej výške až 6 327 eur. Musia však splniť niekoľko podmienok, aby si takúto „finančnú injekciu“ mohli nárokovať.

Kedy môžem požiadať o príspevok?

Každý, kto o príspevok požiada, musí byť evidovaný na úrade práce ako nezamestnaný. V prípade, že si v minulosti nepodnikal a nemal založenú živnosť, stačí byť na úrade aspoň tri mesiace.

  • evidencia na úrade prace najmenej tri mesiace,
  • prevádzkovanie novej živnosti najmenej tri roky,
  • odovzdanie písomnej žiadosti na príslušný úrad.

Ak ste v minulosti podnikali, podmienky sa líšia. Znejú nasledovne:

  • evidencia na úrade práce najmenej dvanásť mesiacov,
  • prevádzkovanie živnosti najmenej tri roky.

Živnosť by si nemal zakladať pred tým, než ti bude schválený príspevok a s úradom práce podpíšeš dohodu. Ak ju založíš skôr, prepadne ti nárok na pomoc od štátu.

Aká je výška príspevku?

Suma príspevku sa líši podľa regiónov. Ľudia z regiónov s vyššou mierou evidovanej nezamestnanosti (MEN) získajú väčší príspevok ako tí, ktorí chcú podnikať v hlavnom meste.

V tabuľke od Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny si môžeš pozrieť, v akom rozmedzí sa „dotácie“ pre začínajúcich živnostníkov pohybujú.

Výška príspevku od 1. januára 2023.
Výška príspevku od 1. januára 2023. Zdroj: upsvr.gov.sk

Viac informácií o príspevku sa môžeš dočítať na tomto odkaze.

Domov
Zdieľať
Diskusia