Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Adam Novosad TASR
17. apríla 2023, 9:40
Čas čítania 2:10

Táto africká krajina práve zažíva krvavý štátny prevrat. Zahynulo už 83 ľudí, o moc nechce prísť diktátor, ktorý ju získal rovnako

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V Sudáne sa koncom minulého týždňa rozpútal pokus o štátny prevrat.

Najmenej 83 ľudí zomrelo a 1 126 ďalších utrpelo zranenia pri ťažkých bojoch, ktoré v Sudáne vypukli medzi armádou a vplyvnou polovojenskou skupinou Sily rýchlej podpory, čo svetové médiá označujú za pokus o štátny prevrat. Vyplýva to z nových údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Obete na životoch hlásili od minulého štvrtka v sudánskych štátoch Chartúm, Južný Kordofán, Severný Dárfúr a v ďalších regiónoch.

sudán
Zdroj: TASR/AP

Vládca, ktorý získal moc prevratom

V Sudáne od konca minulého týždňa prebieha pokus o štátny prevrat. Generál Mohamed Hamdan Dagalo, ktorý šéfuje skupine Sila rýchlej podpory, zaútočil na pozície sudánskej vlády, medzinárodné letisko v Chartúme a viaceré strategické objekty s cieľom prevziať moc v krajine.

Sudánu pritom aktuálne de facto vládne generál Abdel Fattah al-Burhan, ktorý v roku 2021 prevzal kontrolu nad vládou práve pomocou štátneho prevratu.

Štátne prevraty zažil Sudán za posledných 20 rokov hneď niekoľkokrát, keďže získať moc nad krajinou sa rôzne polovojenské skupiny snažili napríklad v rokoch 2004, 2012, 2019 a napokon v roku 2021, keď septembrový pokus skončil neúspešne, no v októbri už al-Burhan získal všetku moc.

V Chartúme prebiehajú ťažké boje

Nemocnice v sudánskej metropole Chartúm, v ktorej metropolitnej oblasti žije asi šesť miliónov ľudí, sú po ťažkých bojoch z víkendu podľa WHO preťažené.


Mnohé z deviatich nemocníc, ktoré prijímajú zranených civilistov, nemajú dostatok krvi, materiálu na transfúzie a ďalších zdravotníckych potrieb. Činnosť im sťažujú aj výpadky dodávok vody a elektriny i málo paliva pre núdzové generátory. Chýbajú im aj špecialisti, ako sú anestéziológovia.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Sudánska armáda a polovojenské jednotky, ktoré medzi sebou od soboty vedú ťažké boje, sa napokon v nedeľu dohodli na zriadení dočasného humanitárneho koridoru.


Sudánske ozbrojené sily uviedli, že „súhlasia s návrhom OSN na otvorenie bezpečného priechodu pre humanitárne prípady“ vrátane evakuácie zranených. Tento koridor sa mal podľa armády otvoriť na tri hodiny, a to od nedele 16.00 h SELČ.


Polovojenské sily Sudánu vo vyhlásení takisto vyjadrili súhlas s koridorom, avšak podľa nich bude otvorený štyri hodiny. Obe strany si zároveň vyhradili právo zasiahnuť v prípade, že opačná strana dohodu poruší.


Svetový potravinový program pozastavuje aktivity

Svetový potravinový program (WFP), ktorý v Sudáne dlhodobo pomáha s potravinovou krízou, v nedeľu oznámil, že pri násilnostiach v oblasti Severného Darfúru boli zabití traja jeho pracovníci. Civilisti a humanitárni pracovníci nesmú byť cieľom útokov, zdôraznil osobitný predstaviteľ OSN v Sudáne Volker Perthes.


WFP následne uviedol, že v reakcii na tieto činy pozastavuje svoju prácu v Sudáne. Výkonná riaditeľka programu Cindy McCainová priblížila, že je nutné vyhodnotiť bezpečnostnú situáciu, a preto je organizácia nútená dočasne zastaviť svoje aktivity v Sudáne.

sudán
Zdroj: Wikimedia Commons/Osps7

Vzácna zhoda Američanov s Rusmi

Na okamžité ukončenie bojov v Sudáne vyzval v sobotu americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, ktorý je situáciou v tejto africkej krajine „hlboko znepokojený“.

8. apríla 2024, 19:00 Čas čítania 8:10 Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov

„Vyzývame všetkých účastníkov konfliktu, aby okamžite zastavili boje a vyhli sa ďalšej eskalácii alebo mobilizácii jednotiek a pokračovali v rozhovoroch o vyriešení otvorených problémov,“ napísal Blinken na Twitteri z vietnamskej metropoly Hanoj.


Dramatickými udalosťami, ktoré sa odohrávajú v Sudáne, je „vážne znepokojená“ aj Moskva. „Vyzývame strany konfliktu, aby prejavili politickú vôľu a zdržanlivosť a urýchlene podnikli kroky smerom k prímeriu,“ uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo zahraničných vecí.


Vypuknutie bojov odsúdil aj osobitný predstaviteľ OSN v Sudáne Volker Perthes, ktorý obe strany vyzval na okamžité zastavenie bojov, aby „bola zaistená bezpečnosť sudánskeho ľudu a krajina uchránená pred ďalším násilím“.

Domov
Zdieľať
Diskusia