Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko TASR
18. apríla 2023, 19:15
Čas čítania 0:55

Bežná slovenská rodina s 2 deťmi dostane od štátu až 91 000 € za prvých päť rokov, vypočítali experti

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podľa expertov máme veľmi štedrý sociálny systém.

Rodinná politika potrebuje podľa Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) zvyšovať adresnosť, nie výdavky. Rodina, v ktorej rodičia zarábajú priemernú mzdu a narodia sa im dve deti, totiž získa za prvých päť rokov života ich prvého dieťaťa vyše 91 000 eur, čo je viac než súčasná čistá priemerná mzda pracujúceho človeka. V utorok to uviedol analytik inštitútu Radovan Ďurana.

Reagoval na poslanecký návrh lídra hnutia OĽaNO Igora Matoviča. V ňom navrhuje zníženie daňového zaťaženia matiek, mladých ľudí a trvalé zavedenie zvýšeného daňového bonusu, priblížil analytik.

Upozornil, že návrh má výdavky rodinnej politiky zvýšiť bez analýzy dosahov a prínosov. Inštitút preto aktualizoval model mladej rodiny, v ktorom vyčíslil, koľko v súčasnosti získa rodina z verejných prostriedkov.

Veľmi štedrý systém

Modelová rodina získa z verejných zdrojov 91 392 eur v rokoch 2022 až 2027. Mesačne to predstavuje 1 395 eur, vyčíslil odborník.

Podľa analýzy získa rodina s dvomi deťmi dokopy 3 131 eur v tehotenských dávkach, daňový bonus vo výške 14 437 eur, prídavok na dieťa v hodnote 6 868 eur a mnohé ďalšie. Najväčšie náklady vynaloží štát pri materskom, ktoré predstavuje za obdobie piatich rokov až 29 149 eur.

16. mája 2024, 15:00 Čas čítania 2:46 Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom

„Slovenská republika tak má jeden z najštedrejších dávkových systémov v rodinnej oblasti na svete v pomere k priemernej mzde,“ upozornil expert. Podľa neho zásadný problém rodinnej politiky spočíva v tom, že politici nemusia definovať jej ciele, ako napríklad požadovaná náhrada príjmu či plodnosť.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pexels/Elina Fairytale
Domov
Zdieľať
Diskusia