Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
25. apríla 2023 o 15:13
Čas čítania 0:58

MAPA: Pozri si, kde na Slovensku tento rok zatiaľ najviac pršalo. Jedna obec sa poriadne vymyká

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Najvýdatnejšie zrážky zažila v uplynulom období obec Kolbasov v okrese Snina na východe krajiny.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zverejnil mapu Slovenska s množstvom zrážok, ktoré padlo na našom území v období od 1. februára 2023 do 25. apríla 2023. Napriek tomu, že v niektorých oblastiach zaznamenali meteorológovia viac ako 200 mm zrážok, trápi väčšinu krajiny výrazné sucho, informujú v príspevku na Facebooku.

„Od prvého februára až do dnešného dňa sme mali na našom území viacero zrážkových situácií, ale napríklad na juhozápade sme od 4. februára až do 7. apríla nepozorovali žiaden výdatnejší krajinský dážď, prípadne sneženie,“ priblížili odborníci.

Priemerné množstvo zrážok na západe krajiny sa podľa SHMÚ v tomto období pohybovalo na úrovni 75 mm až 110 mm. Výnimkou bola napríklad obec Pernek na Záhorí, ktorá zaznamenala až 161,5 mm zrážok.

Najväčšie množstvo zrážok zaznamenali v okrese Snina

V Trenčianskom kraji sa hodnoty pohybovali od 100 mm až do 170 mm. Výdatnejšie dažde či sneženie sa však vyskytovali najmä na severe regiónu. Iná situácia zasa bola v strede Slovenska, kde došlo k významnejším rozdielom za sledované obdobie.

25. júna 2024 o 14:30 Čas čítania 3:40 Kapitán Boeingu 737 Peter: Nie vždy dokážeme obletieť búrku. Keď letím ako pasažier, som radšej vždy pripútaný (Rozhovor) Kapitán Boeingu 737 Peter: Nie vždy dokážeme obletieť búrku. Keď letím ako pasažier, som radšej vždy pripútaný (Rozhovor)

„Na strednom Slovensku bolo v Žilinskom kraji výrazne viacej zrážok ako v Banskobystrickom kraji. Napríklad Čadca mala 185,4 a Oravská Lesná 281,3 mm, ale na juhu Banskobystrického kraja to bolo väčšinou len 70 až 100 mm a Hostice mali len 66 mm,“ informuje ústav.

Na východe krajiny zas pršalo najviac v Prešovskom kraji. Odborníci tam namerali v rozmedzí od 90 mm do 160 mm zrážok. „Veľmi veľa zrážok spadlo v Kolbasove v okrese Snina. Zaznamenali tu až 253,2 mm,“ uzavreli v príspevku.

Domov
Zdieľať
Diskusia