Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
10. mája 2023 o 8:42
Čas čítania 0:43

Hlasuj v ankete: V jednej európskej krajine prestane Lidl úplne predávať cigarety

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Bez tabaku fungujú od roku 2021 aj holandské pobočky Lidl.

Dánska divízia nemeckého diskontného reťazca Lidl v utorok oznámila, že obchody v škandinávskej krajine ukončia v roku 2028 predaj tabakových produktov. TASR o tom informuje na základe správy DPA.

Obchod bez tabaku

Lidl tak bude prvý reťazec s potravinami v Dánsku, ktorý si dal takýto cieľ. Dánske obchody Lidl už pritom stiahli z pultov pätinu (20 %) balíčkov cigariet, uviedla spoločnosť. Zároveň všetky nové obchody reťazca už nebudú predávať tabakové výrobky. Prvý obchod bez tabaku sa otvorí v severnom meste Herning vo štvrtok (11. 5.).

Jeden z iniciátorov tohto kroku, zástupca manažéra nákupu spoločnosti Lidl Denmark Khalil Jehya Taleb, označil toto rozhodnutie za „dôležitý krok k budúcnosti bez dymu“.
Podľa dánskej onkologickej spoločnosti v krajine zomrie každý rok takmer 16 000 ľudí na následky fajčenia.

Dánsko v roku 2022 navrhlo aj zákaz predaja tabakových výrobkov ľuďom, ktorí sa narodili po roku 2010 – bez ohľadu na vek. Cieľom je zaistiť, že budúca generácia fajčiť nikdy nezačne.

V Holandsku už Lidl prestal predávať tabakové výrobky od jesene 2021. Od roku 2024 už holandské supermarkety vo všeobecnosti nebudú môcť predávať cigarety a iné tabakové výrobky.

Anketa:
Bol by si za takýto krok na Slovensku? 
Určite áno.
Neviem/je mi to jedno. 
Nie. 
Určite áno.
61 %
459 Hlasov
Neviem/je mi to jedno. 
10 %
77 Hlasov
Nie. 
29 %
216 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia