Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
15. mája 2023, 17:18
Čas čítania 0:53

Výrazné zdražovanie. Ceny vlakových lístkov by na Slovensku mali stúpnuť až o 30 %, cez okienko si ich už nekúpiš všade

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Otázka zvyšovania cien bude v rukách novej vlády Ľudovíta Ódora.

Železničná spoločnosť Slovensko informovala o tom, že cena cestovných lístkov na vlak by mala stúpnuť o 30 percent. Okrem zdražovania Slovensko čaká aj obmedzenie predaja lístkov cez predajné okienko na vlakových staniciach. Týmto krokom by mohlo ZSSK ušetriť až 130 miliónov eur ročne, informuje RTVS.  

„Cestovné v slovenských vlakoch je najlacnejšie spomedzi okolitých krajín a nezvyšovalo sa od roku 2011. Inflácia od tohto obdobia je približne 30 percent,“ povedal analytik Útvaru hodnoty za peniaze ministerstva financií Rastislav Farkaš.

„Ministerstvo o prípadnom zvýšení cestovného viackrát uvažovalo, na tento krok sa však nenašla politická zhoda. Prípadné zvýšenie cien tak už bude v kompetencii nasledujúcej vlády,“ vysvetlil Martin Petro z odboru komunikácie Ministerstva dopravy SR.

Výdajných okienok bude niekoľkonásobne menej

Ušetriť sa dá aj na predajných okienkach. Niektoré okienka sú nepretržite vyťažené, zatiaľ čo iné sú často celý deň prázdne, čo je pre spoločnosť stratové.

Riešením tohto problému by mali byť automaty na predaj lískov, ktoré sa už na niektorých železničných staniciach nachádzajú. Spoločnosť dlhodobo motivuje cestujúcich, aby lístky kupovali pomocou mobilnej aplikácie alebo cez internetový portál.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Aktuálne máme len 15 automatov na lístky, a to 10 v nových tatranských elektrozubačkách a v piatich staniciach, konkrétne v Prešove, Poprade-Tatrách, Starom Smokovci, Štrbskom Plese a Tatranskej Lomnici. Týchto päť automatov slúži na predaj vybraných typov cestovných lístkov do vzdialenosti 50 kilometrov,“ spresnil hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Tomáš Kováč.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Roman Hanc
Domov
Zdieľať
Diskusia