Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
18. mája 2023, 17:44
Čas čítania 1:05

„Maminka, prosím ťa, pomôž mi.“ Nové triky na slovenských dôchodcov zaberajú, naďalej vyhadzujú peniaze z okien

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zlodeji zvyčajne pracujú s dôverčivosťou a so strachom seniorov. V prípade okradnutých senioriek si podvodníci vymysleli historky, v ktorých sa ich dcéry ocitli v ohrození.

Seniori sú zraniteľnou skupinou, ktorú si zlodeji často vyberajú za svoju obeť. Peniaze od nich zvyčajne vymáhajú prostredníctvom citového nátlaku. O vyše 20-tisíc eur týmto spôsobom podvodníci okradli aj dve 74-ročné dôchodkyne z Bratislavy, informuje polícia na Facebooku. 

Vo svojich klamstvách zlodeji zvyčajne pracujú s dôverčivosťou a so strachom seniorov. V prípade okradnutých žien si podvodníci vymysleli historky, v ktorých sa ich dcéry ocitli v ohrození. 

V prípade jednej okradnutej dôchodkyne si vymysleli príbeh o dopravnej nehode, ktorú zavinila jej dcéra. Pri nehode sa údajne zranilo dieťa a jeho rodičia žiadali finančné odškodnenie. Cez telefón sa podvodníci vydávali za policajta a dcéru. Dôchodkyňu telefonicky žiadali o úspory z vkladnej knižky. 

„‚Maminka, prosím ťa, pomôž mi,‘ znelo naliehanie z úst neznámej ženy. Seniorka postupovala podľa jej pokynov a úspory z vkladnej knižky poslala na účet neznámej osoby,“ priblížila polícia. 74-ročná pani tak prišla celkovo o 9 006 eur.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

V druhom prípade seniorka všetky svoje úspory v taške vyhodila z okna. Takisto konala pod nátlakom podvodníčky, ktorá sa vydávala za právničku jej dcéry. Podvodníčka paniu vystrašila správou, že dcére hrozí väzenie. Zo strachu tak pani odovzdala peniaze a všetky cennosti, ktoré doma mala. Svojím nerozvážnym konaním prišla o 11 500 eur. Prípadmi sa už zaoberá polícia. 

Na Slovensku sme už zaznamenali množstvo podobných prípadov. Polícia vyzýva verejnosť, aby svojich blízkych na podvodníkov upozornila a v prípade podvodu informovala políciu na čísle 158. 

Polícia seniorom radí, ako nenaletieť podvodníkom: 

  • dôchodcovia by mali byť obozretní voči neznámym osobám, ktoré od nich žiadajú peniaze,
  • aby si informácie overili u svojich príbuzných alebo osôb, ktorým dôverujú,
  • aby svoje finančné úspory nedávali osobám, ktoré nepoznajú,
  • aby cudzie osoby nevpúšťali domov.
Domov
Zdieľať
Diskusia