Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
28. mája 2023, 14:33
Čas čítania 1:39

Poverí Zuzana Čaputová zostavením vlády Roberta Fica, na ktorého pripravuje trestné oznámenie? Musí splniť tieto podmienky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

„Ak niekto politiku postaví na totálnej deštrukcii, na vyvolaní strachu, len aby získal politické body, tak je to cynické a nezodpovedné, lebo to rozkladá štát,“ poukázala prezidentka na margo Roberta Fica.

Prezidentka Zuzana Čaputová dúfa, že svoje rozhodnutie kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách oznámi v rozumnom čase.

V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 uviedla: „Nemám dôvod to odkladať donekonečna aj pre mňa samu. Tá pozícia je náročná, vyčerpávajúca, v mimoriadne ťažkom období, čiže musím urobiť zodpovedné rozhodnutie v správnom čase.“


Hlava štátu je zatiaľ po dvoch týždňoch spokojná s vládou odborníkov. Tvrdí, že sa ju s premiérom Ľudovítom Ódorom snažili vyskladať tak, aby mala čo najlepšiu štartovaciu čiaru a najmenšiu záťaž politických útokov. Prezidentka vníma dve roviny pri vyslovení dôvery vláde. Jednou je akceptácia vlády a jej odbornosti a na druhej strane je to politické rozhodnutie.

Parlament by mal dať vláde odborníkov šancu

Zuzana Čaputová očakáva, že parlament, ktorý odvolal predchádzajúcu vládu, dá vláde odborníkov šancu a bude o vyslovení dôvery vecne rokovať, zoznámi sa s jej programovým vyhlásením a nezaujme k nej a priori odmietavý postoj. „Žiaľ, sú strany, ktoré to takto deklarujú vopred bez vecnej argumentácie,“ podotkla Čaputová.


Vyslovenie dôvery by podľa nej pomohlo pri zostavovaní štátneho rozpočtu aj rozpočtu samospráv. Ak by parlament vláde odborníkov nevyslovil dôveru, tak bude po 30 dňoch fungovať v takom istom režime ako vláda Eduarda Hegera.


Prezidentka tvrdí, že ministri poctivo pracujú na programovom vyhlásení vlády a dôrazy dávajú na správne miesta. Ambícia premiéra je konsolidovať veci, napraviť ich a zabezpečiť riadny chod štátu. Táto vláda si podľa nej nejde postaviť „pomníček úspešnosti na šesť mesiacov“, ale uvažuje, ako pripraviť koncepčné zmeny pre vládu, ktorá vzíde z volieb.

Voči Ficovi pripravuje právne kroky

V prípade, že by parlamentné voľby vyhral Smer-SD, Čaputová by Roberta Fica poverila zostavovaním vlády. „Prvý dialóg je vždy s človekom, ktorý stranu doviedol do víťazného konca,“ podotkla Čaputová s tým, že ide o ústavnú tradíciu. Zdôraznila však, že predpokladom je, že bude schopný zostaviť väčšinu v parlamente.


Voči Ficovi pripravuje právne kroky za jeho výroky na jej adresu. Chce, aby to podanie bolo kvalitné a dobre vypracované. Deklarovala, že ho určite podá. „Ak niekto politiku postaví na totálnej deštrukcii, na vyvolaní strachu, len aby získal politické body, tak je to cynické a nezodpovedné, lebo to rozkladá štát,“ poukázala.


Hlava štátu považuje za dobrý krok stiahnutie návrhu zákona o fiduciárnom vyhlásení z rokovania parlamentu. „Mnohí ho považovali za figový list, skôr ako za ako keby náhradu, ktorá neposkytuje ten rozsah možností, ktoré majú ostatné krajiny v rámci Európskej únie,“ skonštatovala.

Niektorí sa podľa prezidentky obávali, že prijatie tohto zákona by bol pre nový parlament argumentom, že situácia s nezosobášenými pármi je vybavená.

Domov
Zdieľať
Diskusia