Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
2. júna 2023, 10:29
Čas čítania 0:59

Tesla ťa môže zabiť, ukázal masívny únik dát. Na internet sa dostali čísla bankových účtov, výšky platov aj Muskovo poistenie

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Autá značky Tesla majú vážne bezpečnostné nedostatky. Spoločnosť zaznamenala tisíce prípadov, keď autopilot priamo ohrozil život cestujúcich.

Spoločnosť Tesla má vážny problém s ochranou osobných údajov. Z firmy uniklo obrovské množstvo citlivých dát, ktoré odhaľujú zlé fungovanie spoločnosti aj veľké bezpečnostné a technické problémy ich automobilov, píše denník Handelsblatt. 

Nemecký denník má k dispozícii 100 gigabajtov dát americkej firmy. Podľa dostupných informácií im ich poskytol bývalý nespokojný zamestnanec. 

Tesla Papers obsahujú dôverné dáta, medzi ktorými sú napríklad aj výšky platov a odmien zamestnancov, kontakty na tisíce zákazníkov, čísla ich bankových účtov, špecifikácie autodielov, ale aj záznamy komunikácie výrobcov či napríklad číslo sociálneho poistenia Elona Muska.

Okrem toho, že má Tesla problém s ochranou osobných údajov zamestnancov a zákazníkov, na povrch pred časom vyplávali aj správy o tom, že zamestnanci prostredníctvom kamier vozidiel sledovali osobný priestor zákazníkov, a ak sa im zábery zdali vtipné, materiály medzi sebou dokonca zdieľali. 

Tesla môže zabíjať 

Únik dát teraz odhalil aj vážne bezpečnostné nedostatky automobilov Tesla. Podľa dokumentov preslávený autopilot v tesle zlyhal až v 3 000 prípadoch. Autá mali problém s tzv. fantómovým zastavením, keď vozidlo zastavilo v domnení, že má pred sebou prekážku. Systém mal problém so samovoľným zrýchľovaním a problémy mu robilo aj brzdenie. 

15. marca 2024, 13:47 Čas čítania 1:28 Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok

Majitelia spomínaných automobilov sa pravidelne sťažovali aj na asistenčné systémy, automatické parkovanie, navigáciu či na náhle núdzové brzdenie v plnej rýchlosti a na neriadenú samovoľnú akceleráciu.

Dôkazom majú byť záznamy komunikácie inžinierov a mechanikov, ktorí si s problémami nevedeli poradiť. V dôsledku týchto nedostatkov sa opakovane stalo, že autá skončili v priekope alebo narazili do protiidúceho auta a priamo ohrozili život cestujúcich. 

Elon Musk
Elon Musk v elektromobile Tesla. Zdroj: Getty Images/J. Emilio Flores/Corbis
Domov
Zdieľať
Diskusia