Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eliška Hulová
7. júna 2023, 13:25
Čas čítania 0:50

Čína začala vŕtať dieru, ktorá bude mať hĺbku 11 000 metrov. V hlbinách, o ktorých nevieme skoro nič, chce odkrývať záhady Zeme

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Čína začala vŕtať dieru, ktorá bude mať hĺbku 11 000 metrov. V hlbinách, o ktorých nevieme skoro nič, chce odkrývať záhady Zeme
Zdroj: Wiki Commons/Drilling rig (Continental Mine, Butte, Montana, USA)

Po dokončení bude mať vrt hĺbku až 11 100 metrov.

Čína začala vŕtať jednu z najhlbších šácht na svete, ktorej hĺbka by po dokončení mala dosiahnuť 11 100 metrov. Cieľom ázijskej krajiny je preskúmať oblasti našej planéty, ktoré sa nachádzajú hlboko pod povrchom, informoval portál The Guardian.

Vŕtanie spustili experti v utorok 6. júna uprostred púšte na Tarimskej panve v severozápadnom čínskom regióne Sin-ťiang. Úzka šachta s plánovanou hĺbkou 11 100 metrov prenikne do viac ako 10 kontinentálnych vrstiev a dosiahne časť zemskej kôry, ktorej vek sa odhaduje na 145 miliónov rokov. Projekt by mal byť dokončený za 457 dní.

Váži viac ako 2 000 ton

Jeden z najhlbších vrtov na planéte vedcom umožní skúmať vývoj Zeme a jej vnútornú štruktúru. Získané dáta poskytne spoločnosť China National Petroleum Corporation, ktorá celý projekt vedie, vedcom na následný geologický výskum.

Číňania špeciálne navrhli zariadenie, ktorým vrt uskutočňujú. Tento stroj váži viac ako 2 000 ton a vydržať dokáže teplotu až 200 stupňov Celzia, pričom Tarimská panva patrí medzi najhorúcejšie a najsuchšie oblasti v celej krajine.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Najhlbšou šachtou, ktorú doteraz ľudstvo vyhĺbilo, naďalej zostáva Kola Superdeep Borehole s hĺbkou 12 262 metrov, ktorá sa nachádza na severozápade Ruska.

Domov
Zdieľať
Diskusia