Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vojtěch Vanda
11. júna 2023 o 20:43
Čas čítania 1:41

VIDEO: Kosatky zaútočili na loď českého kapitána. Pozri sa na desivé zábery

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
VIDEO: Kosatky zaútočili na loď českého kapitána. Pozri sa na desivé zábery
Zdroj: Unsplash/Thomas Lipke/volně k užití

Veľkú smolu na stretnutia s kosatkami má český kapitán Daniel Kříž. Pri plavbe blízko Gibraltáru totiž zaútočili na jeho loď. Podľa jeho úsudku sa zdalo, že zvieratá vedeli, čo robia, a organizovane útočili na plavidlo. Posádke sa nič nestalo.

Na dvojicu zvláštnych stretnutí s kosatkami upozornil web Newsweek. Oba incidenty spája jeden človek, lodný kapitán Daniel Kříž, ktorý pracuje ako kuriér pre firmu Reliance Yacht Management. On sám na vlastnej koži zažil prefíkanosť kosatiek, keď sa mu nie raz, ale dokonca dvakrát pokúsili zničiť kormidlo.

Prvýkrát k stretu došlo v roku 2020 na podobnom mieste v okolí Gibraltáru. „Doručovali sme jachtu, keď nás obkľúčila skupina ôsmich kosatiek. Hnali nás asi hodinu. Boli sme jednou z prvých lodí, ktorej sa to vôbec stalo,“ opísal pre web. Zvieratá ťažko poškodili kormidlo a jeho loď musela byť odtiahnutá do prístavu v španielskom Barbate.

11. júna 2023 o 15:11 Čas čítania 0:39 VIDEO: Vojak odpadol počas skúšky v extrémnych horúčavách. Pozviechal sa a pokúšal sa pokračovať v hraní VIDEO: Vojak odpadol počas skúšky v extrémnych horúčavách. Pozviechal sa a pokúšal sa pokračovať v hraní

O tri roky neskôr, v apríli tohto roku zažil prakticky identické stretnutie s dravými morskými cicavcami. Podľa jeho tvrdenia išlo o rovnakú skupinu kosatiek, ktorú stretol pred troma rokmi. „Keď sme doručovali katamarán, z ničoho nič sa objavila tá istá skupinka kosatiek. Mali sme sa otočiť smerom ku Kanárskym ostrovom, ale počuli sme ranu. Znelo to, ako by nás zasiahla veľká vlna. Lenže nezasiahla. Namiesto toho sa zopakoval scenár z roku 2020,“ dodal.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Catamaran Guru (@catamaranguru)

„Pomyslel som si, že to nemôže byť pravda. Ale bola. Poradil som posádke, nech sú v pokoji. V podobnej situácii sa nedá prakticky nič robiť. Kosatky sú veľmi silné a múdre,“ hovorí kapitán. Kríž dodal, že ich pod loďou dokonca počul komunikovať, ako by sa dohovárali, čo urobia. Počas 15-minútového útoku zničili lodi obe kormidlá.

Útoky kosatiek zostávajú nevyriešené

Existuje niekoľko verzií, prečo by kosatky mohli chcieť zničiť iba lodné kormidlo a nie celú loď. Kríž, a s ním aj niektorí odborníci, sa domnieva, že im časť plavidla môže pripomínať plutvu. Zvieratá teda lode používajú ako pomôcku pri cvičení lovu. Dôkazom by mohol byť druhý útok morských cicavcov, ktorý neskončil jednoduchým prepadnutím.

11. júna 2023 o 10:18 Čas čítania 0:59 Srdcervúci príbeh muža a jeho labradora: Obom diagnostikovali rakovinu obličiek, snažia sa užívať si posledné chvíle Srdcervúci príbeh muža a jeho labradora: Obom diagnostikovali rakovinu obličiek, snažia sa užívať si posledné chvíle

Keď sa totiž v apríli rozhodli využiť motor a vrátiť sa zase späť do Barbate, prenasledovala ich jedna väčšia kosatka. Kríž zistil, že jej zrejme prekážalo, že zvyšok kormidla na lodi ešte visel, a chcela dokončiť svoju prácu. Ide však iba o teóriu.

Ďalším dôvodom môže byť podľa webu Scientific American pomsta. Jedna z kosatiek z mora okolo Gibraltáru mohla byť loďou zranená, a preto ostatné lode napádajú. S najväčšou pravdepodobnosťou ich útoky nie sú motivované ľuďmi, ale ich plavidlami.

Nebezpečné incidenty môžu vzniknúť pri strete predátora s rybárskou loďou. V oblasti okolo Pyrenejského polostrova sa nachádza niekoľko rybárskych lodí, ktoré sa špecializujú na lov atlantického tuniaka modroplutvého. Ten je hlavným zdrojom potravy kosatiek. Podobné zaznamenané útoky trvali okolo pol hodiny, ale niekedy môžu trvať pokojne dve hodiny.

Domov
Zdieľať
Diskusia