Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Florián Meričko
15. júna 2023, 9:00
Čas čítania 0:34

V obľúbenej destinácii v Chorvátsku museli uzavrieť už 3 pláže. Zákaz kúpania spôsobila znečistená voda, vzorky odhalili baktérie

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Na známych chorvátskych plážach sa začal v uplynulom období vyplavovať odpad a fekálie.

Chorvátsko musí tento rok v obľúbenej destinácii Novi Vinodolski bojovať s nadmerným znečistením vody. Hygienici dokonca pre nevhodné podmienky uzavreli už tri pláže, informuje chorvátsky portál Novi List. Na problémy s kvalitou vody upozornili tvnoviny.sk.

Ide o pláže Zagori-východ, Zagori-západ a Bribirska obala v oblasti mesta Novi Vinodolski v severnej časti chorvátskeho pobrežia. Hlavným dôvodom znečistenia vody sú podľa laboratórnych analýz výkaly a odpad po silných dažďoch v uplynulom období. 

Hygienici vo vode na týchto plážach odhalili aj prítomnosť enterokokov, baktérií, ktoré môžu spôsobiť infekcie močových ciest. Vo vode našli aj baktériu Escherichia coli spôsobujúcu tráviace komplikácie.

Chorváti momentálne pracujú na znovuotvorení uzavretých pláží, no bez zlepšenia kvality vody to zatiaľ nebude možné. Hygienici budú odoberať vzorky, v ktorých musí byť voda dostatočne kvalitná hneď niekoľkokrát v opakovaných testovaniach, inak pláže zostanú zatvorené. Dovtedy tam turisti aj miestni obyvatelia nájdu tabule so zákazom kúpania.

Vo vode na troch chorvátskych plážach zistili prítomnosť viacerých baktérií. Hygienici teraz pracujú na ich rýchlom znovuotvorení.
Vo vode na troch chorvátskych plážach zistili prítomnosť viacerých baktérií. Hygienici teraz pracujú na ich rýchlom znovuotvorení. Zdroj: Unsplash/Maximilian Vorbrodt
Domov
Zdieľať
Diskusia