Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
23. júna 2023, 20:00
Čas čítania 1:17

Tieto prírodné kúpaliská či bazény na Slovensku už dostali povolenie na kúpanie. Zistili v nich vyhovujúcu kvalitu vody

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podľa výsledkov predsezónnej kontroly kvality vody vyhovuje vyše 260 bazénov a prírodných kúpalísk.

Na začiatku tohtoročnej kúpacej sezóny povolili regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) prevádzku štyroch prírodných kúpalísk, povolenie na prevádzku dostalo taktiež 258 bazénov.


„Z prírodných kúpalísk (PK) s organizovanou rekreáciou bola povolená prevádzka pre Slnečné jazerá Senec, Zlaté Piesky Bratislava, Teplý vrch – Pláž ORMET a Plážové kúpalisko – jazero v Banskej Bystrici,“ priblížila hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.


Dodala, že výsledky predsezónnej kontroly potvrdili vyhovujúcu kvalitu vody na kúpanie okrem schválených PK aj na ďalších prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou.

14. júna 2023, 18:23 Čas čítania 0:56 V tomto jazere sa v lete na Slovensku radšej nekúp. Zverejnili rebríček kvality vody na kúpanie, umiestnili sme sa na chvoste V tomto jazere sa v lete na Slovensku radšej nekúp. Zverejnili rebríček kvality vody na kúpanie, umiestnili sme sa na chvoste

Monitorujú viac ako 80 vodných plôch

V Bratislavskom kraji to sú Kuchajda, Vajnorské jazero, Čunovo, Rusovce-Candell, Veľký Draždiak, Malé Leváre, Plavecký Štvrtok, Hlboké jazero, Nové Košariská, Ivanka pri Dunaji, v Košickom kraji jazero Úhorná, Ružín (Gelnica), Ružín – prítoky (Gelnica), Turzovské jazero a v Nitrianskom kraji Apáli – mŕtve rameno Váhu a štrkoviskové jazero Kava. „Odbery vzoriek vôd na kúpanie boli vykonané aj v ďalších lokalitách, výsledky analýz zatiaľ nie sú k dispozícii,“ priblížila Račková.


Počas kúpacej sezóny budú hygienici monitorovať viac ako 80 prírodných vodných plôch s rôznym štatútom a typom rekreácie. Kontrolovať budú aj letné kúpaliská i sezónne bazény, ktoré sú počas leta doplnkovou službou ubytovacích zariadení.

„Do monitorovania sú zahrnuté aj niektoré plavárne, ktoré v lete prevádzkujú vonkajšie sezónne priestory alebo sú využívané verejnosťou vo významnejšej miere vzhľadom na nedostatok iných možností v regióne,“ upozornila hovorkyňa ÚVZ.

Povolenie pre 256 bazénov a letných kúpalísk

Z letných kúpalísk a sezónnych bazénov dostalo povolenie na štart kúpacej sezóny 258. „Na niektorých kúpaliskách zatiaľ nie sú v prevádzke všetky bazény, mnohé z nich sa budú otvárať iba postupne, predovšetkým podľa záujmu verejnosti,“ objasnila Račková.


Kontrolu vody na sezónnych umelých kúpaliskách a prírodných kúpaliskách s organizovanou rekreáciou budú zabezpečovať prevádzkovatelia, RÚVZ budú vykonávať štátny zdravotný dozor. Na najvyužívanejších prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou budú zabezpečovať kontrolu kvality vody miestne príslušné RÚVZ v pravidelných dvojtýždňových intervaloch.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Menšie lokality, ktoré sú na kúpanie využívané len príležitostne počas horúcich dní a víkendov, budú RÚVZ monitorovať len orientačne,“ doplnila hovorkyňa ÚVZ SR.

kúpalisko trenčín, Zlaté piesky
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa, Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia