Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
29. júna 2023 o 11:50
Čas čítania 0:35

Epidémia kliešťovej encefalitídy na Slovensku spôsobuje aj vážne stavy. V jednom regióne je stav kritický

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Za migráciu kliešťov môžu najmä klimatické zmeny.

Epidémia kliešťovej encefalitídy zasiahla Horehronie. V nemocnici skončilo už 20 nakazených, jeden z nich je vo vážnom stave. „V rámci Banskobystrického kraja je hlásená väčšia epidémia kliešťovej encefalitídy s 20 potvrdenými prípadmi, ktoré si vyžiadali hospitalizáciu,“ potvrdila pre SME epidemiologička Jana Kerlik z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Hygienici preto upozorňujú ľudí, aby nejedli nepasterizované mliečne výrobky z fariem. Ľudia sa podľa epidemiologičky nakazili práve konzumáciou ovčieho syra, ktorý kúpili na farme v okrese Brezno.

15. júla 2022 o 14:30 Čas čítania 7:03 Kliešťa nevykrúcaj ani nepotieraj, komáre priťahujú aj farby. Experti radia, ako zatočiť s nepríjemným hmyzom Kliešťa nevykrúcaj ani nepotieraj, komáre priťahujú aj farby. Experti radia, ako zatočiť s nepríjemným hmyzom

Kliešťovú encefalitídu prenášajú infikované kliešte. Ochorenie je veľmi nebezpečné, pretože môže viesť k trvalej invalidite a v niekoľkých prípadoch aj k smrti nakazeného. Najviac evidovaných prípadov je práve v Banskobystrickom kraji, no vyskytli sa aj v Trenčianskom a Žilinskom kraji. 

Vysoký počet kliešťov na Horehroní zapríčiňuje najmä klimatická zmena. Pre vyššiu teplotu sa presúvajú z južných a suchých oblastí na sever. Kliešte sa už momentálne nachádzajú aj vo vyšších nadmorských výškach.

kliešte
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
Domov
Zdieľať
Diskusia