Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
3. júla 2023, 6:47
Čas čítania 0:49

Koniec priväzovania sa počas protestov britských ekologických aktivistov. Vláde došla trpezlivosť a rozširuje kompetencie polície

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Pripútanie sa k iným ľuďom, objektom alebo budovám je oddnes v Británii považované za trestný čin.

Britská polícia získala nové rozšírené právomoci pri občianskych protestoch. Policajti budú vďaka tejto zmene vedieť rýchlejšie a efektívnejšie reagovať na akcie ekologických aktivistov, ktorí často blokujú dopravu a rozsiahle stavebné práce. Na základe nového zákona bude môcť polícia od nedele fyzicky presúvať statické protesty. 

Navyše pripútanie sa k iným ľuďom, objektom alebo budovám bude považované za trestný čin. Každý, kto bude uznaný za vinného z marenia veľkého dopravného projektu, môže byť uväznený až na šesť mesiacov. Okrem toho budú demonštrantom uznaným za vinných z „tunelovania“ – čiže kopania podzemných tunelov v snahe zabrániť výstavbe novej infraštruktúry – hroziť tri roky väzenia. 

Anketa:
Ako vnímaš protesty ekologických aktivistov, pri ktorých prichádza k blokáde dopravy?
Majú pravdu.
Nedokážem ich pochopiť.
Majú pravdu.
10 %
Nedokážem ich pochopiť.
90 %

Vlani zatkli v Británii stovky klimatických demonštrantov, ktorí blokovali premávku na hlavných cestách a mostoch. Mnohí z nich sedeli uprostred vozovky alebo sa k nej prilepili. Úrady opakovane odsúdili aktivistov zo skupín ako Just Stop Oil a Extinction Rebellion, ktorí sa snažili zvýšiť povedomie o naliehavosti boja proti klimatickej zmene tým, že organizovali viaceré protesty na najrušnejších cestách a diaľniciach. 

Kritici zvyšovania právomocí polície tvrdia, že sprísnené zákony ohrozia právo organizovať protestné podujatia. Predstavitelia Spojeného kráľovstva kontrujú, že opatrenia majú zabrániť „narušovaniu (verejného poriadku) zo strany sebeckej menšiny“.

„Verejnosť už má dosť toho, že jej životy narúšajú sebeckí demonštranti,“ zdôvodnila rozšírenie právomocí polície britská ministerka vnútra Suella Bravermanová. 

Britská polícia
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia