Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
3. júla 2023, 21:35
Čas čítania 0:52

Podľa Zelenského bola reakcia Putina na vzburu vagnerovcov slabá. Uviedol, že bez kontroly Krymu nevyhlásia vojnu za víťaznú

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Volodymyr Zelenskyj sa zúčastnil rozhovoru pre americkú televíziu CNN, kde uviedol svoj názor na vzburu v Rusku, ale aj priebeh ukrajinskej protiofenzívy.

Reakcia ruského prezidenta Vladimira Putina na vzburu vagnerovcov bola „slabá“. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre americkú televíziu CNN, ktorý bol zverejnený v pondelok.


Šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin pre spory s vedením ruskej armády inicioval tzv. pochod spravodlivosti na Moskvu, ktorý sa začal večer 23. júna. Nasledujúci deň vagnerovci obsadili Rostov nad Donom a dostali sa až do Lipeckej oblasti neďaleko Moskvy. Vzbura sa skončila v sobotu večer dohodou Prigožina s ruským vedením, ktorú sprostredkoval bieloruský líder Alexandr Lukašenko.

Podľa Zelenského sa Putinova moc v krajine rozpadá


Šéf Kremľa podľa Zelenského stráca kontrolu nad vlastným ľudom. „Vidíme Putinovu reakciu, je slabá,“ povedal ukrajinský prezident. Vagnerovci ukázali, ako ľahko sa dá prejsť ruským územím a získať kontrolu nad niektorými regiónmi, tvrdí Zelenskyj. „Putin nekontroluje situáciu v regiónoch... Všetka tá vertikálna moc, ktorú mal, sa rozpadá,“ skonštatoval.


Zelenskyj sa vyjadril aj k ukrajinskej protiofenzíve zameranej na oslobodenie okupovaného územia na východe a juhu krajiny. Podľa jeho slov je hlavným cieľom oslobodenie Krymského polostrova, ktorý Rusko v roku 2014 anektovalo v rozpore s medzinárodným právom. „Nevieme si predstaviť Ukrajinu bez Krymu. A zatiaľ čo je Krym pod ruskou okupáciou, znamená to len jedno: vojna sa ešte neskončila,“ povedal.


Na otázku, či existuje pre Kyjev scenár na mier bez zisku administratívnej kontroly nad Krymom, odpovedal, že v takomto prípade to nebude víťazstvo.

Volodymyr Zelenskyj.
Volodymyr Zelenskyj. Zdroj: TASR/František Iván
Volodymyr Zelenskyj.
Volodymyr Zelenskyj. Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia