Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
7. júla 2023 o 13:30
Čas čítania 1:18

PREHĽAD: Na tento príspevok od 830 eur majú nárok rodičia po narodení dieťaťa (+ tabuľka)

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Po splnení základných podmienok ma na príspevok pri narodení dieťaťa nárok každá žena.

Pri narodení dieťaťa má matka novorodenca nárok na jednorazový príspevok vo výške 829,86 eura. V prípade, že matka umrela, bolo po nej vyhlásené pátranie alebo o dieťa nejaví záujem a do osobnej starostlivosti bolo zverené otcovi, príspevok prináleží jemu, uvádza Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR na Facebooku. 

Na príspevok vo výške  829,86 eura má nárok matka po narodení prvého až štvrtého dieťaťa. Po narodení piateho a každého ďalšieho dieťaťa jej prináleží príspevok vo výške 151,37 eura. Ak sa žene narodia dvojičky, trojičky alebo viac detí súčasne, rodička má nárok na základný príspevok 829,86 eura a 75,69 eura za každé ďalšie dieťa (dvojičky 829,86 € + 75,69 € = 905,55 €, trojičky 829,86 € + 75,69 € + 75,69 € = 981,24 € atď.).

1. až 4. dieťa 829,86 €
5. a každé ďalšie dieťa151,37 €
Dvojičky 829,86 € + 75,69 € 
Trojičky829,86 € + 75,69 €  + 75,69 € 

Podmienkou pre splnenie nároku na príspevok je narodenie dieťaťa, trvalý pobyt a bydlisko oprávnenej osoby (matky, poprípade otca) na území Slovenskej republiky, uvádza rezort na webe.

Nárok na príspevok nevzniká, ak:

  • pre dieťa neuzatvorila dohodu o poskytovaní všeobecnej ambulantnej starostlivosti,
  • súhlasila s osvojením dieťaťa,
  • dieťa bolo zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov,
  • ďalšie dieťa oprávnenej osoby je zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov,
  • sa dieťa narodilo mimo územia Slovenskej republiky a príslušná inštitúcia štátu, v ktorom sa dieťa narodilo, vyplatila oprávnenej osobe príspevok pri narodení dieťaťa alebo inú dávku toho istého druhu,
  • je maloletá a nemá súdom priznané rodičovské práva a povinnosti vo vzťahu k osobnej starostlivosti o dieťa,
  • sa od štvrtého mesiaca tehotenstva do pôrodu raz za mesiac nezúčastňovala na preventívnych prehliadkach u lekára so špecializáciou v špecializačnom odbore gynekológia a pôrodníctvo alebo na obdobných prehliadkach v cudzine, alebo
  • po pôrode opustila zdravotnícke zariadenie ústavnej starostlivosti spôsobom, ktorý je v rozpore s ustanovením osobitného predpisu o prepustení osoby z ústavnej zdravotnej starostlivosti.

Príspevok bude po splnení podmienok vyplatený oprávnenej osobe automaticky na bankový účet, alebo bude doručený poštou na adresu.

Domov
Zdieľať
Diskusia