Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
15. júla 2023 o 11:37
Čas čítania 0:42

Mladí ľudia najčastejšie experimentujú s drogami v lete. Vieme, čo ich motivuje skúšať zakázané látky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Najväčší vplyv na to, či mladý človek užije drogu, majú jeho rodičia a výchova.

Počas leta mladí ľudia častejšie experimentujú s drogami. Terapeutka bratislavského Centra pre liečbu drogových závislostí Ivana Orlický uviedla, že rodičia majú veľký vplyv na rozhodnutie mladého človeka, či drogu vyskúša.


„Sú to práve rodičia, ktorí môžu výrazne ovplyvniť rozhodnutie mladého človeka prvýkrát užiť drogu, a to hlavne svojím postojom, skúsenosťami a modelmi správania, ktorými funguje rodinné prostredie,“ povedala terapeutka.


Rizikové správanie rodičov, ako je fajčenie, konzumácia alkoholu a drog, môže podľa nej vytvoriť nezdravú atmosféru v rodine a dokáže ovplyvniť rozhodnutie dieťaťa užiť drogu.

Rovnako aj hádky medzi rodičmi, rozvodové konania alebo situácie, kde je jeden rodič sám.

„Osamelý rodič nemusí mať dostatok času ani finančných prostriedkov na to, aby plnil rolu chýbajúceho rodiča,“ dodala Orlický.

Ako poznamenala, znakmi toho, že dieťa užíva drogy, môžu byť zmeny správania, keď sa dieťa uzatvára vo svojej izbe a trávi tam veľa času bez toho, aby rodič vedel, čo robí. Klamstvá a neskoré príchody domov sú ďalšie.

29. augusta 2024 o 9:57 Čas čítania 6:56 Roland inhaloval jed zo žaby: V jednom momente mi zomrelo ego, dnes by som do toho išiel znova (Rozhovor) Roland inhaloval jed zo žaby: V jednom momente mi zomrelo ego, dnes by som do toho išiel znova (Rozhovor)

„Dieťa si začína vymýšľať neuveriteľné klamstvá, čo sa stalo či prečo prišlo neskoro,“ priblížila Orlický. Únava môže byť tiež indikátorom problémov spojených s užívaním drog.

Domov
Zdieľať
Diskusia