Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
15. júla 2023, 11:47
Čas čítania 0:51

Vysoké Tatry: Dvaja poľskí horolezci zablúdili v horách, tretí padol zo štítu. Ratovať ich museli záchranári na helikoptére

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Jeden z Poliakov spadol z 20-metrového štítu.

Horskí aj leteckí záchranári v sobotu ráno pomáhali Poliakom vo Vysokých Tatrách. Kým dvaja poľskí horolezci uplynulú noc zablúdili počas prechodu hrebeňa Kôprovského štítu, ďalší po 20-metrovom páde v žľabe Malého Pyšného štítu skončil v nemocnici, informuje o tom Horská záchranná služba.


Horolezci uviazli po tom, ako netrafili zostupovú cestu. Noc sa rozhodli prečkať v stene. Keďže pokles teploty a silný vietor viedli k ich podchladeniu, požiadali o pomoc. „Ráno poveternostné podmienky umožnili nasadenie leteckej techniky. Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) v súčinnosti s dvomi horskými záchranármi evakuovala oboch horolezcov z terénu a transportovala ich na Štrbské pleso,“ priblížila HZS s tým, že ich zdravotný stav bol po vyšetrení lekárom z posádky vrtuľníka uspokojivý a nevyžadoval si ďalšiu zdravotnú starostlivosť. Dvojica sa tak ďalej rozhodla pokračovať samostatne.

Záchranári následne išli na pomoc poľskému turistovi, ktorý spadol so skalným blokom. „Po približne 20-metrovom páde utrpel poranenie hlavy, ramena a dolnej končatiny. Jeho pád ohlásil záchranár, ktorý sa v tom čase nachádzal v oblasti. Na miesto opäť smerovala posádka leteckých záchranárov spolu s dvoma horskými záchranármi na palube,“ spresnila HZS.


Turistu, ktorý nemal dostatočné vybavenie na zdolanie exponovaného terénu a pri páde utrpel vážne zranenia, po vytiahnutí z terénu ošetril lekár posádky VZZS na heliporte v Starom Smokovci. Následne ho transportovali do nemocnice v Poprade.

Domov
Zdieľať
Diskusia