Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Florián Meričko TASR
18. júla 2023, 12:56
Čas čítania 1:24

Američan počas exkurzie prekročil hranicu a vošiel na územie Severnej Kórey. Podľa všetkého ide o vojaka

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Informáciu zverejnila misia Organizácie Spojených národov.

Amerického občana zadržali po tom, čo prekročil hranicu medzi Severnou a Južnou Kóreou v rámci demilitarizovanej zóny medzi oboma krajinami. Američan prekročil hranicu do KĽDR počas exkurzie v demilitarizovanej zóne (JSA), informuje stanica BBC.

„Štátny príslušník USA počas exkurzie v JSA bez povolenia prekročil vojenskú demarkačnú líniu do Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR). Veríme, že je momentálne zadržaný v KĽDR, a spolupracujeme s našimi partnermi zo severokórejskej armády (KPA) na vyriešení tohto incidentu,“ priblížilo OSN.

Nateraz však misia Organizácie Spojených národov nevedela potvrdiť, čo presne sa po prekročení hranice s americkým občanom stalo.

Demilitarizovaná zóna oddeľuje Južnú a Severnú Kóreu, pričom táto hranica je jednou z najviac opevnených oblastí na svete. Je plná nášľapných mín, oplotená elektrickým a ostnatým drôtom a strážená 24 hodín denne, dodáva BBC.

Američan, ktorého zrejme zadržali po tom, ako prešiel z Južnej do Severnej Kórey, je údajne vojakom. Agentúre AP to pod podmienkou zachovania anonymity v utorok potvrdili štyria americkí predstavitelia oboznámení so situáciou, uvádza TASR.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Bezprostredne neboli známe nijaké informácie o tom, ako alebo prečo prešiel tento americký vojak cez demilitarizovanú zónu do KĽDR. Nevie sa ani to, či bol v tom čase v službe.


Američan prešiel z Južnej do Severnej Kórey počas exkurzie v pohraničnej dedine Pchanmundžom v demilitarizovanej zóne. Informovalo o tom v utorok velenie síl OSN vedených Spojenými štátmi, ktoré sa na Kórejskom polostrove snažia zaisťovať bezpečnosť. Velenie sa domnieva, že Američan je teraz vo väzbe v KĽDR. Dodalo, že spolupracuje so severokórejskou stranou v snahe incident vyriešiť. Severokórejské štátne médiá dosiaľ o incidente neinformovali.


Prípady, keď by Američania alebo Juhokórejčania prešli do Severnej Kórey, sú veľmi zriedkavé a situácia je skôr opačná. Ako pripomína AP, od konca kórejskej vojny (1950 – 1953) utieklo do Južnej Kórey viac ako 30 000 Severokórejčanov, aby sa vyhli politickému útlaku a ekonomickým ťažkostiam vo svojej vlasti.

Domov
Zdieľať
Diskusia