Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
21. júla 2023, 7:56
Čas čítania 0:34

Ukrajina už v bojoch naplno využíva kazetovú muníciu. Zakázané zbrane používajú celkom efektívne, tvrdí USA

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Kazetová munícia je zakázaná v 120 krajinách sveta vrátane Slovenska.

Biely dom vo štvrtok potvrdil, že ukrajinská armáda v boji proti ruským okupačným silám už nasadila kazetovú muníciu, ktorú Kyjevu poskytol Washington. 

O nasadení kazetovej munície na bojisku zo strany ukrajinskej armády napísali predtým americké denníky s odvolaním sa na svoje zdroje.

„Od Ukrajincov sme dostali počiatočnú spätnú väzbu, muníciu využívajú celkom efektívne,“ povedal hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. Kazetová munícia má podľa jeho slov vplyv na ruské obranné formácie a manévrovanie.

Spojené štáty Ukrajine muníciu poskytli pod jednou podmienkou

Spojené štáty odobrili odoslanie kazetovej munície na Ukrajinu pred dvoma týždňami. Kyjev sa pritom zaviazal, že s touto muníciou bude zaobchádzať opatrne a nepoužije ju na útoky na ruskom území.

Používanie kazetovej munície zakazuje vyše 120 krajín vrátane Slovenskej republiky. Obvykle sa z týchto zbraní uvoľní obrovské množstvo menších bombičiek, ktoré dokážu zabíjať na ploche niekoľkých hektárov, čo ohrozuje životy civilistov.

Kazetová munícia, ilustračný záber.
Kazetová munícia, ilustračný záber. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia