Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Florián Meričko
11. augusta 2023, 21:10
Čas čítania 1:14

Matovič sa stále tvári ako bezdomovec, Fico žije v podozrivom luxuse. Majetkové priznania politikov zanalyzovala známa nadácia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podľa výsledkov analýzy by Fico musel pracovať ako advokát minimálne dva až tri dni týždenne na to, aby si mohol dovoliť luxus, v ktorom žije. Naopak, Matovičova situácia sa od jeho nástupu do rezortu financií výrazne nezmenila.

Nadácia Zastavme korupciu na svojom webe zverejnila analýzu majetkových priznaní šéfa Smeru Roberta Fica a lídra hnutia OĽaNO a priatelia Igora Matoviča. Podľa nadácie si Fico žije v prepychu a značnú časť svojho majetku nepriznáva. Na druhej strane Matovič je na papieri aj naďalej bezdomovcom. Analýzu pripravili v spolupráci s portálmi Finstat.sk a Transparex.sk.

Podľa zistení nadácie Fico zarába ročne až 52 600 eur ako advokát, čo je výrazne viac ako jeho ročný plat 36 720 eur, ktorý dostáva vo funkcii poslanca. Zastavme korupciu však poznamenáva, že na to, aby mohol poberať taký vysoký príjem z advokátskej činnosti, musel by sa jej venovať minimálne dva až tri dni týždenne. 

V oficiálnom majetkovom priznaní udáva, že vlastní auto, vinice a pozemky. V zozname však chýbajú luxusné hodinky v hodnotách 7-tisíc, 8-tisíc a 20-tisíc eur, s ktorými sa viackrát ukázal na verejnosti. V priznaní neuviedol ani motorku za viac ako 11-tisíc eur, ktorú využíval v lete 2021. Nadácia zároveň poznamenáva, že Ficovi príbuzní vlastnia omnoho viac nehnuteľností ako šéf opozície.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Okrem toho Fico doteraz nevysvetlil svoju cestu súkromným lietadlom do Abú Zabí ani to, ako si mohol dovoliť mesačný nájom 2 650 eur v luxusnom komplexe Bonaparte či nájom 2 000 eur mesačne v Sokolská Residence. Na otázky nadácie sa šéf Smeru rozhodol neodpovedať.

Matovič je bezdomovec, majetok je napísaný na jeho manželku

Igor Matovič je podľa majetkového priznania aj naďalej bezdomovcom, teda nevlastní žiadne nehnuteľnosti. Naopak, jeho manželka Pavlína uvádza v majetkovom priznaní hneď niekoľko nehnuteľností. V jej vlastníctve sa nachádza aj Hotel Trnavan, do ktorého v roku 2019 podľa účtovných závierok vložila cez kapitálové fondy až 2,1 milióna eur.

Nadácia Zastavme korupciu upozorňuje, že hotel je dlhodobo stratový a neuvádza ani jedného zamestnanca, na čo reagoval aj Matovič. Podľa jeho slov sa firma nevenuje reálne výnosnej podnikateľskej činnosti.

Podľa nadácie sa však finančná situácia Igora Matoviča v uplynulom období výrazne nezmenila.

Analýza majetkových priznaní poslancov Igora Matoviča a Roberta Fica poukázala na viaceré nezrovnalosti.
Analýza majetkových priznaní poslancov Igora Matoviča a Roberta Fica poukázala na viaceré nezrovnalosti. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia