Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
23. augusta 2023, 17:15
Čas čítania 1:02

Slovensko chce zakázať látky HHC a HHC-P, ktoré majú účinky ako marihuana. Čoskoro príde dôležitá zmena

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Produkty obsahujúce látky HHC a HHC-P sa dajú kúpiť v špeciálnych automatoch.

Látky HHC-P či HHC sa pravdepodobne zaradia do zoznamu omamných a psychotropných látok. Sú nelegálne vo viacerých európskych krajinách. Pre TASR to uviedlo ministerstvo zdravotníctva. Produkty obsahujúce dané látky možno na Slovensku kúpiť v špeciálnych automatoch, upozornil na to Denník N. 

HHC-P či HHC v súčasnosti nie sú v zozname omamných a psychotropných látok, a teda nie sú kontrolovanými psychoaktívnymi látkami. Ministerstvo vysvetlilo, že v tomto prípade preto nejde o porušenie Trestného zákona, respektíve o nedovolenú výrobu, držanie či obchodovanie s omamnými a psychotropnými látkami, jedmi alebo prekurzormi.

Rezort upozornil, že látky sa v poslednom čase začínajú distribuovať v Európe. HHC-P by mala byť podľa neho na zozname nelegálnych látok v Taliansku, Chorvátsku a vo Francúzsku.

HHC zase v Dánsku, Belgicku, vo Francúzsku, v Chorvátsku, Taliansku, Litve, Lotyšsku, Rakúsku, Poľsku, vo Fínsku, na Cypre a Islande. Ministerstvo poukázalo na to, že HHC je predmetom intenzívneho monitorovania Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a drogovú závislosť. Monitoruje sa podľa neho aj HHC-P.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Refresher

Výrobcovia produkty označujú ako zberateľské produkty

Zastavenie predaja daných látok cez verejné automaty žiada mimoparlamentné KDH. Poukázalo na to, že sa k nim môžu dostať aj deti. „Automaty neoverujú vek a predajcovia i výrobcovia sa prísnym potravinárskym reguláciám legálne vyhýbajú informáciou na obale, že produkty sú určené na zberateľské účely a nie na spaľovanie či konzumáciu,“ skonštatovalo.

16. mája 2024, 15:00 Čas čítania 2:46 Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom

Volebná líderka mimoparlamentnej strany Demokrati Andrea Letanovská považuje predaj produktov s danými látkami ako zberateľských predmetov za absurdné, nebezpečné a neetické. „Na toto si treba posvietiť a trestať to. Nie na zopár dôchodcov, ktorí si na záhrade vypestujú pár rastliniek na mastičku proti boľavým kĺbom,“ dodala.

Domov
Zdieľať
Diskusia