Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR Daniel Mikolášik
27. augusta 2023, 16:14
Čas čítania 1:44

Fico je ochotný obetovať pozíciu premiéra v prospech Pellegriniho, tvrdí Danko. Reakcia Hlasu na seba nedala čakať

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Hlas zdôrazňuje, že s nikým neuzatvára pred voľbami dohody o povolebnej spolupráci.

Robert Fico sa podľa Andreja Danka dohodol s Petrom Pellegrinim na tom, že by Smer-SD obetoval po predčasných parlamentných voľbách pozíciu premiéra v prospech Hlasu-SD. Predseda SNS Danko to uviedol v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo.


Ďalej zdôraznil, že pre národniarov je prioritná povolebná spolupráca práve s týmito dvoma stranami. Šéf SaS Richard Sulík v diskusii uviedol, že so stranami Demokrati či Modrí, Most-Híd nekomunikuje o prípadnej podpore do predčasných volieb.

Andrej Danko.
Andrej Danko. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák


V súvislosti s konsolidáciou verejných financií vidí Sulík cestu vo zvyšovaní ekonomického rastu. Danko súhlasí s tým, že treba riešiť dlh. Netreba sa však podľa neho báť ani adresne si požičiavať napríklad na výstavbu diaľnic.

Predseda SNS v relácii kritizoval, koľko peňazí predošlá vláda za posledné volebné obdobie „rozflákala“, podľa neho sa mali investovať radšej do diaľnic a nemocníc. Podľa Richarda Sulíka je zas vidieť, že „voliči SaS chápu reálie a rozumejú tomu, že sa môžete prikrývať len takou perinou, na akú máte“. Podľa neho nie je len jedinou cestou brutálne šetriť, ale radšej sa zamerať na to, aby rástla štátna ekonomika.

Žiadna dohoda so Smerom neexistuje, reaguje Hlas

Na medializované informácie o údajnej dohode so Smerom o obsadení pozície premiéra po predčasných parlamentných voľbách rýchlo reagovala samotná strana Hlas-SD, ktorá tieto výroky poprela. Strana zdôrazňuje, že s nikým neuzatvára pred voľbami dohody o povolebnej spolupráci.


„Naším jediným cieľom je získať vo voľbách čo najsilnejší mandát na budovanie silného štátu, ktorý dokáže skutočne pomôcť ľuďom,“ uviedla hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková s tým, že o podobe budúcej vládnej koalície a aj o obsadení funkcie premiéra rozhodnú jedine ľudia vo voľbách.


Danko v nedeľnej diskusnej relácii Na telo tvrdil, že Smer-SD by obetoval po predčasných parlamentných voľbách pozíciu premiéra v prospech Hlasu-SD. Existovať má podľa neho takáto dohoda medzi Robertom Ficom a Petrom Pellegrinim.

Peter Pellegrini
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Smer sa premiérskeho kresla nevzdá

Netrvalo dlho a k tvrdeniam Andreja Danka sa vyjadrila aj v preferenciách aktuálne najsilnejšia strana, konkrétne jej predseda Robert Fico. Ak Smer vyhrá predčasné parlamentné voľby a zostaví väčšinu, jej predseda Robert Fico sa bude uchádzať o pozíciu predsedu vlády. 


„Ako predseda Smeru-SSD veľmi jasne vyhlasujem, že pokiaľ Smer-SSD vyhrá nasledujúce parlamentné voľby a budeme schopní zostaviť väčšinovú koalíciu, budem sa štvrtýkrát uchádzať o post predsedu vlády SR,“ reagoval Fico.


Strana deklaruje, že nemá žiadne dohody o povolebnej spolupráci. Predsedom vlády SR po voľbách bude podľa Smeru-SD buď predstaviteľ víťaznej politickej strany alebo predstaviteľ inej politickej strany, ktorá napriek tomu, že nevyhrá voľby, bude schopná zostaviť väčšinovú vládnu koalíciu.


Smer-SD sa však otvorene prihovára za povolebnú spoluprácu s Hlasom-SD. Strana zároveň ocenila konštruktívnu spoluprácu s SNS pod vedením Danka v rokoch 2016 až 2020.

Domov
Zdieľať
Diskusia