Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Florián Meričko
30. augusta 2023, 7:41
Čas čítania 0:41

Populárne vegetariánske hamburgery a klobásy bude riešiť súd. Dôvod poteší fanúšikov mäsa

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Rastlinné alternatívy zo supermarketov však nezmiznú fyzicky, môže však dôjsť k ich úplnému premenovaniu.

Najvyšší súd EÚ sa bude zaoberať otázkou rastlinných alternatív produktov označovaných ako hamburgery a klobásy. Dôvodom majú byť podľa predstaviteľov mäsového priemyslu „zavádzajúce“ názvy spomínaných potravín, informuje Euractiv.

Problematické je aj nejednotné označovanie vegetariánskych a vegánskych produktov na trhu EÚ. Členské štáty totiž využívajú rozdielnu legislatívu pri pomenovaní rastlinných alternatív známych potravín. 

„Tento prípad raz a navždy rozhodne o tom, či EÚ zaujme harmonizovaný prístup k označovaniu potravín rastlinného pôvodu, alebo bude nútiť spoločnosti a spotrebiteľov, aby sa potýkali až s 27 rôznymi pravidlami“ priblížila Elena Walden, hlavná manažérka pre politiku v Good Food Institute Europe.

K zákazu už EÚ pristúpila v otázke rastlinných alternatív aj v minulosti. V roku 2017 zakázal Súdny dvor EÚ označenie „rastlinné mlieko“ či „ovsený jogurt“. 

Na Slovensku už existuje platná vyhláška, ktorá sa zoberá problematikou pomenovaní rastlinných alternatív známych produktov. Ak chce výrobca nazvať produkt hamburgerom, salámou či klobásou, mal by obsahovať mäsovú zložku.

Platná vyhláška sa však nateraz v obchodoch nedodržiava ani napriek tomu, že by na ňu mala dohliadať Štátna veterinárna a potravinová správa SR.

Známe rastlinné burgery či klobásy možno čoskoro zmiznú zo supermarketov v EÚ. Ak súd rozhodne o zmene ich názvov, výrobcovia pre ne budú musieť nájsť vhodné pomenovanie.
Známe rastlinné burgery či klobásy možno čoskoro zmiznú zo supermarketov v EÚ. Ak súd rozhodne o zmene ich názvov, výrobcovia pre ne budú musieť nájsť vhodné pomenovanie. Zdroj: Wiki Commons/Raysonho
Domov
Zdieľať
Diskusia