Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
31. augusta 2023 o 6:45
Čas čítania 1:21

Japonský premiér zjedol rybu z vôd neďaleko poškodenej jadrovej elektrárne. Ľudí chce presvedčiť, že konzumácia je bezpečná

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Zámerom bolo podporiť produkty z oblasti, ktorú pred 12 rokmi zničilo zemetrasenie a prívalová vlna cunami, pričom zapríčinili jednu z najhorších jadrových katastrof na svete.

Japonský premiér Fumio Kišida zjedol v stredu bezpečnú a lahodnú rybu z oblasti Fukušimy len niekoľko dní po tom, čo začali z poškodenej jadrovej elektrárne vypúšťať odpadovú vodu do Tichého oceánu. 


Videozáznam premiéra Kišidu, ako je rybu z prefektúry Fukušima, zverejnil na sociálnych sieťach jeho úrad. Čína zakázala všetok dovoz rýb a morských plodov zo susedného Japonska v reakcii na vypúšťanie upravenej odpadovej vody, ktoré sa začalo 24. augusta.
„Je to veľmi dobré,“ povedal Kišida, keď prežúval kúsok ryby. Vyzval divákov, aby aj oni ochutnali „bezpečné a lahodné“ japonské ryby a podporili tým severovýchodnú prefektúru Fukušima.


Video podfarbené veselou hudbou ukazuje konzervatívneho lídra s troma ďalšími ministrami, ako si v jeho úrade dávajú sašimi, varenú bravčovinu, ovocie, ryžu a zeleninu z oblasti Fukušimy.


Zámerom bolo podporiť produkty z oblasti, ktorú pred 12 rokmi zničilo zemetrasenie a prívalová vlna cunami, pričom zapríčinili jednu z najhorších jadrových katastrof na svete.
Už pred vypúšťaním odpadovej vody z poškodenej elektrárne Fukušima sa rybársky priemysel v Japonsku obával, ako to ovplyvní dobrú povesť japonských morských rýb.


Vypúšťanie zriedenej a upravenej odpadovej vody bude podľa predpokladov trvať desaťročia. Zároveň to dovolí technikom začať odstraňovať vysoko nebezpečné rádioaktívne palivo z troch poškodených reaktorov elektrárne. Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi v stredu zopakoval, že vypúšťaná voda je bezpečná.


Na japonské školy a konzuláty v Číne hádzali protestujúci tehly a vajcia. Tokio odporučilo svojim občanom, ktorí sa tam nachádzajú, aby sa ukazovali na verejnosti čo najmenej. Podniky v Japonsku zaplavili aj obťažujúce telefonáty z čínskych telefónnych čísiel.


Kišida má vo štvrtok navštíviť hlavný rybí trh v Tokiu s názvom Tojosu, aby ochutnal ďalšie ryby z Fukušimy.


Veľvyslanec USA v Japonsku Rahm Emanuel chce takisto podporiť krajinu svojho pôsobenia, a preto vo štvrtok navštívi oblasť Fukušimy a zje ryby ulovené v oceáne v tejto lokalite.

Domov
Zdieľať
Diskusia