Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Jana Chovancová
1. septembra 2023, 13:50
Čas čítania 1:08

Iránsky vzpierač podal ruku nesprávnemu človeku. Má za to doživotný zákaz súťažiť

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Šéf iránskej vzpieračskej federácie označil jeho čin za neprijateľný, športovec sa tak zo striebra netešil dlho.

Iránska štátna tlačová agentúra informovala o tom, že ich domáci profesionálny vzpierač dostal doživotný zákaz súťažiť po tom, čo na medzinárodnej súťaži podal ruku izraelskému športovcovi. O prípade píše CNN

Videozáznam iránskej tlačovej agentúry IRNA ukazuje, ako 36-ročný šampión vo vzpieraní Mostafa Rajaee na majstrovstvách sveta v Poľsku podal ruku a zapózoval na fotografiu s Izraelčanom Maksimom Svirským. Po skončení podujatia zverejnil na Instagram príspevok, kde sa poďakoval ľuďom za pomoc na ceste za druhým miestom, ktoré obsadil na súťaži. Podanie ruky ani udelený ban však v príspevku nespomenul. 

Šéf iránskej vzpieračskej federácie označil jeho čin za neprijateľný a tak, ako dostal zákaz samotný Rajaee, odvolali z funkcie aj vedúceho výpravy Hamida Salehiniaho. Zo striebornej medaily sa teda športovec netešil dlho. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Seyedmostafa rajaei langeroudi (@mostafa.rajaee)

História hovorí za všetko

V súčasnosti je asi každému známe, že Irán neuznáva Izrael ako krajinu a domácim športovcom vláda dlhodobo zakazuje súťažiť s nimi. Svedčia o tom aj prípady z minulosti, napríklad keď Medzinárodná federácia džuda v roku 2021 pozastavila Iránu súťaženie na štyri roky.

9. októbra 2023, 16:00 Čas čítania 5:50 Slovenka Diana žije v Izraeli: Keď pípne SMS, máme 90 sekúnd na to, aby sme sa dostali do krytu Slovenka Diana žije v Izraeli: Keď pípne SMS, máme 90 sekúnd na to, aby sme sa dostali do krytu

Iránsky džudista Saeid Mollaei totiž musel odstúpiť z Majstrovstiev sveta v džude 2019, pretože sa mal vo finále stretnúť s Izraelčanom Sagim Mukim, no z jeho tvrdení vyplynulo, že dostal pokyn odstúpiť pred zápasom v treťom kole a opäť pred semifinále. Po skončení podujatia Mollaei odcestoval do Nemecka, kde požiadal o azyl.

Okrem toho požiadala v roku 2020 Medzinárodná šachová federácia tú iránsku, aby vyjadrila svoj postoj k súťaženiu s izraelskými športovcami po opakovaných prípadoch, keď sa iránski športovci „odmietli zúčastniť na zápasoch s izraelskými občanmi“. 

„V niektorých prípadoch dokonca uviedli, že takéto zápasy mohli byť ignorované zámerne z politických a ideologických dôvodov,“ uvádza sa v liste podľa FIDE.

Domov
Zdieľať
Diskusia