Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
9. septembra 2023, 16:08
Čas čítania 0:56

O vyšší plat žiada na pohovore len 16 % Slovákov. Preferujú možnosť home officeu a odrádza ich motivačný list

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zamestnanci z nízkopríjmových skupín sú menej odvážni, vyplýva z prieskumu.

Na ponuky, pri ktorých je vyhovujúci plat, zareaguje 68 % Slovákov. Na pohovore je ochotných o vyššej mzde vyjednávať 16 %, zvyšní uchádzači očakávajú, že by im plat stúpol po skúšobnej lehote. Vyplýva to z prieskumu portálu Platy.sk, o ktorom na svojej webovej stránke informovala spoločnosť Profesia.


„Vo vyjednávaní sú najsmelší ľudia, ktorí patria do vysokopríjmových skupín – 18 % z nich chce na pohovore žiadať vyššie ohodnotenie. Naopak, zamestnanci z nízkopríjmových skupín sú menej odvážni, v prieskume túto možnosť uviedlo len osem percent z nich,“ uviedla manažérka pre vzťahy s verejnosťou spoločnosti Profesia Ľubica Melcerová.


Kandidáti zároveň nemajú záujem o písanie motivačného listu. Z prieskumu vyplýva, že požiadavka napísať motivačný list odradí reagovať na inzerát 20 % ľudí. Najdôležitejšie je pre respondentov, aby boli v inzeráte uvedené všetky potrebné informácie o náplni práce. Nedostatok informácií o pracovnej náplni odradí reagovať na ponuku 43 % uchádzačov.


„Tretím najčastejším dôvodom, prečo Slováci a Slovenky nakoniec nereagujú na ponuku, ktorá ich podľa názvu zaujala, je nemožnosť práce z domu. V tomto prípade sa ukázal najväčší rozdiel pri príjmových skupinách,“ priblížila Melcerová s tým, že ľudia z nízkopríjmových skupín uviedli tento dôvod v 8 %.

20. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 7:07 Komička Hello Klaudi: Byť influencerom je luxus. To, že niekto dostane za reelsko mesačný plat chirurga, je bizár (Rozhovor) Komička Hello Klaudi: Byť influencerom je luxus. To, že niekto dostane za reelsko mesačný plat chirurga, je bizár (Rozhovor)

Pri zamestnancoch s vysokými príjmami je to zásadná požiadavka pre viac ako tretinu z nich. Podobný prieskum bol realizovaný aj v Českej republike. Českých uchádzačov o prácu viac ako Slovákov odrádza nevhodne formulovaný inzerát či to, keď text obsahuje gramatické chyby. Prekáža to 22 % respondentov. Písať motivačný list odradí 14 % opýtaných v Česku.

Domov
Zdieľať
Diskusia