Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
10. septembra 2023, 7:27
Čas čítania 0:49

Narušený vzdušný priestor NATO: v Rumunsku pri ukrajinskej hranici našli úlomky dronu, aký používa ruská armáda

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Objavenie trosiek dronu vyvolalo u niektorých Rumunov obavy, že vojna v susednej Ukrajine by sa mohla rozšíriť aj do ich krajiny.

Rumunskí vojaci našli v sobotu na území krajiny pri hranici s Ukrajinou úlomky dronu podobného tým, aké používa ruská armáda. Oznámilo to ministerstvo obrany v Bukurešti, informuje TASR podľa agentúry AFP.


Príslušníci námorných síl prehľadávali oblasť dediny Plauru v župe Tulcea na základe informácií o možných úlomkoch dronov, ktoré dostali od miestnych úradov. V tejto oblasti už tento týždeň našli ďalšie trosky dronu, a to niekoľko kilometrov od sobotňajšieho nálezu.


„Pri pátraní objavili časti dronu podobné tým, aké používa ruská armáda,“ uviedlo rumunské ministerstvo obrany. Nájdené úlomky podrobia analýze a prehľadávanie oblasti bude pokračovať.

Objavenie trosiek dronu na rumunskom území vyvolalo u niektorých miestnych obyvateľov obavy, že vojna v susednej Ukrajine by sa mohla rozšíriť aj do ich krajiny, keďže ruské sily bombardujú ukrajinské prístavy hneď za riekou Dunaj od Rumunska, ktoré je členom NATO.
Objavenie trosiek dronu na rumunskom území vyvolalo u niektorých miestnych obyvateľov obavy, že vojna v susednej Ukrajine by sa mohla rozšíriť aj do ich krajiny, keďže ruské sily bombardujú ukrajinské prístavy hneď za riekou Dunaj od Rumunska, ktoré je členom NATO. Zdroj: TASR/AP


Rumunský prezident Klaus Iohannis informoval, že o novom náleze už telefonicky hovoril s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Vo vyhlásení odsúdil narušenie rumunského vzdušného priestoru, ktoré označil za ohrozenie občanov v tejto oblasti.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

Stoltenberg vo štvrtok uviedol, že nič nenaznačuje, že by Rusko úmyselne útočilo na Rumunsko, ktoré je členom Severoatlantickej aliancie. Stredajšie odhalenie prvého nálezu možných trosiek dronu prišlo po tom, ako Rumunsko opakovane odmietlo tvrdenia Kyjeva, že ruské drony iránskej výroby v nedeľu v noci spadli a vybuchli na rumunskom území.


Rumunsko v piatok oznámilo, že posilní zabezpečenie vzdušného priestoru a ochranu obyvateľstva v blízkosti Ukrajiny. Rusko v poslednom čase opakovane útočilo na dunajské prístavy a infraštruktúru na ukrajinskej strane hranice.

Domov
Zdieľať
Diskusia