Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
11. septembra 2023, 11:30
Čas čítania 1:02

Ukrajinská protiofenzíva hlási úspechy, oznámil Zelenskyj. Vojaci úspešne postupujú v týchto oblastiach, prenikli cez ruskú obranu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ukrajinský prezident to uviedol vo svojom pravidelnom večernom príhovore v nedeľu 10. septembra.

Ukrajinským vojakom sa podarilo postúpiť v rámci protiofenzívy v priebehu uplynulého týždňa na južnom fronte, oznámil v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje agentúra Reuters.

„V priebehu uplynulých siedmich dní sme postúpili v (južnom) sektore Tavrija,“ uviedol Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom príhovore. Zároveň oznámil, že bol zaznamenaný „pohyb“ ukrajinských vojsk aj v sektore okolo východoukrajinského mesta Bachmut.

Zelenskyj tiež uviedol, že ukrajinské sily sa držia aj na iných frontoch na východe krajiny – predovšetkým pri obciach Avdijivka a Marjinka a miest Lyman a Kupjansk, kde sa Rusi snažia postúpiť viac na severe.

Tvrdenia ukrajinského prezidenta o stave protiofenzívy tak, zdá sa, potvrdzujú skoršie tvrdenia iných ukrajinských predstaviteľov o pokrokoch na juhu a východe krajiny. Pri Avdijivke využili Ukrajinci podľa šéfa tamojšej vojenskej administratívy Vitalija Barabaša to, že sa Rusi sústreďujú len na jeden sektor, a dobyli časti obce Opytne.

Avdijivka, v ktorej sa nachádza veľká baňa na ťažbu koksu, je už mnoho mesiacov takmer neustále vystavovaná ruským útokom, píše Reuters.

Ukrajinská armáda potrebuje čas, tvrdí Zelenskyj

Generálny štáb ukrajinskej armády zase hlásil „čiastočný úspech“ pri útočných operáciách pri obci Kliščijivka južne od Bachmutu. Táto dedina je pritom považovaná za kľúčovú pre dobytie Bachmutu, ktorý Rusko ovládlo v máji po dlhých bojoch.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Zelenskyj i iní predstavitelia uvádzajú, že protiofenzíva potrebuje čas, pričom odmietajú kritické tvrdenia niektorých západných médií, že v dôsledku taktických chýb postupuje ukrajinská armáda pomaly.

V rozhovore pre týždenník The Economist, ktorý bol uverejnený v nedeľu, Zelenskyj povedal, že dosahovanie stabilných pokrokov je kľúčové pre udržanie morálky. Tiež naznačil, že v rámci protiútoku by mohlo prísť aj k prelomu.

Ukrajinský vojak strieľa z mínometu na ruské pozície pri meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v sobotu 2. septembra 2023.
Ukrajinský vojak strieľa z mínometu na ruské pozície pri meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v sobotu 2. septembra 2023. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia