Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
16. septembra 2023, 13:33
Čas čítania 0:46

Firmy majú problém s kvalifikovanými zamestnancami. Rómsky pôvod diskriminuje rovnako ako zápis v registri trestov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Starších uchádzačov o prácu, ktorí hľadajú zmenu zamestnania, prijme 30 % zamestnávateľov.

Globálny nedostatok talentov vzrástol v roku 2023 na sedemnásťročné maximum, keď dosiahol 77 %. Organizácie majú problém s hľadaním kvalifikovaných ľudí. Zamestnávatelia na Slovensku riešia problém s nedostatkom talentov tak, že sú ochotnejší zamestnať menej tradičných uchádzačov, a to napríklad starších, ktorí hľadajú zmenu zamestnania, či uchádzačov bez skúseností.

Vyplýva to z pravidelného štvrťročného prieskumu ManpowerGroup Slovensko. Vyše 75 % slovenských zamestnávateľov sa trápi s vyhľadávaním pracovnej sily. Zamestnávatelia prispôsobili svoje stratégie v čase nedostatku talentov tak, že sú ochotní prijať aj netradičných uchádzačov. Starších uchádzačov o prácu, ktorí hľadajú zmenu zamestnania, príjme 30 % zamestnávateľov.

Dlhodobo nezamestnaných prijme 24 % firiem. Rovnako 24 % zamestnávateľov zamestná aj uchádzačov, ktorí nespĺňajú všetky požiadavky a nemajú technické znalosti.


Uchádzačov, ktorí trpia zdravotným znevýhodnením, by podľa prieskumu zamestnalo 18 % firiem, rovnaké percento zamestnávateľov sa vyjadrilo, že by do zamestnania prijali aj uchádzačov, ktorí pochádzajú z nedostatočne zastúpených alebo marginalizovaných komunít. Záznam v registri trestov by nebol problém pre 17 % zamestnávateľov.


„Zamestnávatelia sa snažia vyjsť v ústrety pracovnému trhu. Potrebovali by pomoc aj zo strany vlády a legislatívy, napríklad pri spomínaných skupinách uchádzačov, ak by dovolila legislatíva neplatiť odvody na určitý čas, zamestnávateľom by to pomohlo," uviedla manažérka ManpowerGroup Slovensko Zuzana Rumiz.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Alex Kotliarskyi
Domov
Zdieľať
Diskusia