Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
17. septembra 2023 o 16:12
Čas čítania 0:58

Analýza: Hotely sú podstatne lacnejšie ako Airbnb, niekde ušetríš aj 85 % ceny za noc

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Najmä sólo cestovatelia ušetria nemalé peniaze, ak si zvolia radšej hotel, vyplýva z britskej štúdie.

Nezisková organizácia Which porovnávala ceny tisícok ubytovaní v desiatkach cestovateľských destinácií na svete. Ich nová analýza ukazuje, že hotely sú v mnohých prípadoch podstatne lacnejšie než ubytovanie cez stránky ako Airbnb.

Podľa Sky News britská organizácia do analýzy zahrnula 13 miest v Spojenom kráľovstve a ďalších 37 turistických destinácií po svete. Porovnávali priemerné ceny počas 12 mesiacov (do mája 2023) a z porovnania vylúčili päťhviezdičkové hotely.

Ušetríš aj desiatky eur za noc

Na gréckom Santoríne boli prenájmy cez Airbnb v priemere o 71 % drahšie ako hotely, takže za noc ušetríš aj 97 eur. V Amsterdame ušetríš 77 eur, pretože jednolôžkové izby v hoteloch sú o viac ako polovicu (58 %) lacnejšie, a dokonca v Hongkongu si za súkromné ubytovanie cez Airbnb priplatíš až 85 % ceny v porovnaní s hotelmi.

Zo štúdie vyplýva, že je výhodnejšie bývať v hoteli – situácia s turistickým ubytovaním sa tak po rokoch otočila a to, čo kedysi bola lacná alternatíva k „luxusu“ v podobe hotela, sa v posledných rokoch predražilo.

Tri zvony v meste Fira sú ikonickým miestom, ktoré turisti radi navštevujú.
Tri zvony v meste Fira sú ikonickým miestom, ktoré turisti radi navštevujú. Zdroj: Pixabay/Anna Bella

Výlety v Spojenom kráľovstve ťa tiež vyjdú lacnejšie, ak si zvolíš hotel. Prímorské anglické mesto Southworld ťa môže stáť 180 eur v hoteli, ale až 258 eur za noc v prenájme. Hotely vychádzajú lacnejšie aj v hlavných mestách Spojeného kráľovstva.

16. júla 2024 o 14:30 Čas čítania 4:14 REPORTÁŽ: Bola som týždeň v Chorvátsku. Ceny v reštauráciách narástli dvojnásobne, za chlieb som zaplatila 6,50 € REPORTÁŽ: Bola som týždeň v Chorvátsku. Ceny v reštauráciách narástli dvojnásobne, za chlieb som zaplatila 6,50 €

„Pri plánovaní vašej ďalšej cesty nepredpokladajte, že hotel bude stáť viac, ale namiesto toho skontrolujte ceny na rôznych platformách. Pre väčšie skupiny, ktoré potrebujú viac izieb a priestoru, súkromné prenájmy stále pravdepodobne porazia hotely cenou,“ odporúča editor organizácie Which Rory Boland.

Domov
Zdieľať
Diskusia