Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
22. septembra 2023 o 10:04
Čas čítania 1:03

Indonézsku tiktokerku odsúdili na dva roky väzenia, pretože zverejnila video, ako ochutnáva bravčové mäso

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Vo videu vyslovila arabskú frázu „Bismillah“, ktorá znamená „v mene Boha“, a následne sa zahryzla do bravčovej kože.

Indonézsky súd odsúdil moslimskú ženu na dva roky väzenia za to, že na svojom 2-miliónovom Tiktoku zverejnila video, ako konzumuje bravčové mäso. Vo videu vyslovila arabskú frázu „Bismillah“, ktorá znamená „v mene Boha“, a následne sa zahryzla do bravčovej kože. O bizarnom prípade informovala britská stanica BBC.

Ženu menom Lina Lutfiawati vo veku 33 rokov uznali za vinnú z „podnecovania nenávisti“ voči náboženským jednotlivcom a skupinám. Okrem dvojročného trestu musí zaplatiť 16 245 dolárov, ináč jej trest predĺžia o tri mesiace.

V čase incidentu dovolenkovala na Bali, kde na rozdiel od zvyšku krajiny prevláda hinduistická populácia. Bravčové mäso sa rozhodla vyskúšať zo zvedavosti.

Vraj šlo o akt nepriateľstva

Video kolovalo po internete, až napokon istý Indonézan influencerku nahlásil na polícii za to, že „je moslimka, a pritom konzumuje bravčovú kožu“. Polícia ju obvinila zo šírenia nenávistných informácií, pričom uviedla, že išlo o akt nepriateľstva voči etnickej skupine, náboženstvu a rase.

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

Mnoho konzervatívnych skupín v celej krajine vrátane najvyššieho moslimského duchovného orgánu v Indonézii video označilo za rúhanie. Na sociálnych sieťach sa však reakcie rôznia. Niektorí ľudia odsúdenie kritizovali s tým, že tresty za korupciu bývajú často oveľa nižšie.
 

Skupiny na ochranu ľudských práv a aktivisti v Indonézii už dlhodobo kritizujú zákony o rúhaní, ktoré podľa nich bývajú využívané na útok voči náboženským menšinám.

Domov
Zdieľať
Diskusia