Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Jakub Paulík
25. septembra 2023, 11:30
Čas čítania 1:41

KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom

Kategória:
Refresher
Uložiť Uložené

Diagnózy spojené s duševným zdravím zneužívajú politici v osobných sporoch.

„Igor Matovič je psychiatrický pacient. On patrí do ústavu a potrebuje odbornú pomoc,“ povedal na včerajšej tlačovej konferencii líder SAS Richard Sulík.

Verím, že súčasný tím psychiatrov Igora Matoviča urobil maximum, ale ani to nestačilo. Majú v rukách pacienta s unikátnym mixom histriónskej poruchy, narcisizmu a paranoje,“ doplnila k jeho slovám na sociálnej sieti Facebook poslankyňa Jana Bittó Cigániková, ktorá sa odvážila určiť šéfovi OĽaNO dokonca diagnózu.

Ich vyjadrenia v sebe skrývajú jeden závažný problém. Namiesto Igora Matoviča v skutočnosti urážajú všetkých občanov s duševnými ťažkosťami, ktorí vyhľadali pomoc psychiatra.

Z ľudského hľadiska ich vyhláseniam viac-menej rozumiem. Igor Matovič im pokazil poslednú predvolebnú nedeľu obvineniami, ktoré, ako sám priznáva, bude môcť len ťažko dokázať. V návale emócií tak použili skutočne nevyberaný slovník.

Richard Sulík aj bývalá šéfka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková sú však dlhoročnými politikmi, ku ktorým vzhliada množstvo ľudí. A podobne ako rétorika Roberta Fica voči novinárom môže ovplyvňovať hnev jeho voličov k žurnalistickej obci, slová predstaviteľov SAS vplývajú na ich elektorát.

10. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 5:33 Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku

Stačí si rozkliknúť komentáre pod príspevkom k tlačovej konferencii Richarda Sulíka a ihneď vidno, ako sa viacerí používatelia sociálnej siete púšťajú do Igora Matoviča, pričom slovné spojenie psychiatrický pacient používajú ako urážku. Podobný slovník si pritom ľahko môžu osvojiť nielen na politikov, ale aj na ľudí zo svojho blízkeho okolia.

Igor Matovič
Zdroj: Facebook

Kroky Igora Matoviča z minulosti aj súčasnosti sa dajú nazývať rôznymi spôsobmi. Rovnako všestranne sa dá opísať aj jeho osoba. Je však dôležité vyvarovať sa pojmom, ktoré stigmatizujú psychické choroby.

Posielanie bývalého premiéra na psychiatriu a vytváranie laických diagnóz prináša škodu, ktorá však nesmeruje voči politikovi, ale voči každému, kto zažíva psychické ťažkosti. Takých ľudí pritom nie je na Slovensku vôbec málo.

Podľa prieskumu Postoje k duševnému zdraviu z roku 2021 prejavy úzkosti a iné duševné ťažkosti pociťuje zhruba každý štvrtý až piaty Slovák. Štúdia z časopisu The Lancet Psychiatry ďalej uvádza, že sa asi u každého druhého človeka na svete do 75 rokov vyvinie minimálne jedna duševná porucha. Napriek tomu však bývajú duševné ťažkosti v spoločnosti stále častokrát tabu.

Ľudia o svojich duševným problémoch rozprávajú málo aj bez toho, aby sa nasilu stávali svedkami, ako sú návštevy psychiatria využívanou súčasťou politických urážok. Návšteva psychiatra však nie je žiadnou hanbou. Nie je hanbou byť pacientom s akoukoľvek diagnózou. Hanbou je zneužívať zdravotné ťažkosti ľudí na útoky voči politickým oponentom a prispievať k stigmatizácii duševných chorôb.

Telefónne kontakty pomoci: 
Ipčko.sk – 0800 500 333
Linka dôvery Nezábudka – 0800 800 566
Linka detskej istoty – 116 111
Linka detskej dôvery – 0907 401 749
Národná linka na podporu duševného zdravia – 0800 193 193
Linka pomoci Chuť žiť – 0800 221 080
Domov
Zdieľať
Diskusia