Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
1. októbra 2023, 16:59
Čas čítania 0:57

Víťaz košického maratónu bol len o sekundu rýchlejší ako jeho súper. Na trať sa prvýkrát postavil aj olympijský chodec Matej Tóth

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Svoj traťový rekord si zlepšili všetci traja najlepší Slováci – Marek Hladík, Matúš Hujsa aj Martin Rusina. Majsterkou Slovenska sa stala 27-ročná Veronika Páleníková, ktorá sa k atletike vrátila po materskej dovolenke.

Jubilejný 100. ročník Medzinárodného maratónu mieru priniesol rekordný čas s hodnotou 2:06:55 h. Tento traťový rekord dosiahol Keňan Cherop Philemon Rono. Titul majstra Slovenska získal 32-ročný Marek Hladík. Informuje o tom Sportnet.

Celkovo druhý najrýchlejší bežec Kebede Wami Tulu z Etiópie bol len o sekundu pomalší ako hlavný víťaz. Spomedzi žien stáli na stupienkoch víťazov Jackline Cheronová z Kene (2:24:43 h), Adawork Abertová z Etiópie a Ayantu Kumelová z Etiópie.

Na snímke uprostred víťazka Jackline Cheronová (Keňa), vľavo druhá  Adawork Abertová  (Etiópia) a vpravo tretia  Ayantu Kumelová (Etiópia).
Na snímke uprostred víťazka Jackline Cheronová (Keňa), vľavo druhá Adawork Abertová (Etiópia) a vpravo tretia Ayantu Kumelová (Etiópia). Zdroj: TASR/František Iván

Svoj traťový rekord si zlepšili všetci traja najlepší Slováci – Marek Hladík, Matúš Hujsa aj Martin Rusina. Majsterkou Slovenska sa stala 27-ročná Veronika Páleníková, ktorá sa k atletike vrátila po materskej dovolenke.

Olympijský medailista zaskočil organizátorov

Na maratóne sa zúčastnil aj olympijský chodec chodec Matej Tóth, ktorý svoj premiérový maratón zabehol v lepšom čase, ako pôvodne očakával (3:02:49 h). Cítil sa vraj dobre a atmosféru si veľmi užil. S mikrofónom ho nahlas povzbudzovala aj Anastasia Kuzminová, ktorá absolvovala štvorčlennú olympijskú štafetu.

25. apríla 2024, 19:00 Čas čítania 2:42 Toto je 5 tipov, ako sa namotivovať na beh. Urob to a vybehneš ešte dnes Toto je 5 tipov, ako sa namotivovať na beh. Urob to a vybehneš ešte dnes

Organizátorov aj časomeračov v istej chvíli zaskočil majster sveta a bronzový olympijský medailista, český bežec na lyžiach Martin Koukal. Po odbehnutí svojej štvrtiny trate a odovzdaní štafety pokračoval v behu a napokon si neplánovane zabehol svoj prvý polmaratón.

Najrýchlejší slovenský maratónec Marek Hladík v cieli.
Najrýchlejší slovenský maratónec Marek Hladík v cieli. Zdroj: TASR/František Iván

„Nikdy v živote som polmaratón nebežal a zaujímalo ma, či to zvládnem. A ďalším dôvodom bolo vynikajúce publikum. Bolo by mi ľúto, keby som pri jeho povzbudzovaní neskúsil zabehnúť celý jeden okruh,“ povedal pre Sportnet.

O atmosféru na trati sa okrem fanúšikov starali dídžeji, bubeníci, ale aj orchester a sólisti hostí košickej opery.

Keňan Philemon Rono (uprostred) zvíťazil na jubilejnom 100. ročníku Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach v traťovom rekorde 2:06:55 h. V dramatickom finiši zdolal o jedinú sekundu Kebedeho Tuluho z Etiópie (vľavo). Na treťom mieste dobehol do cieľa Berhe Berhane Tesfay (vpravo).
Keňan Philemon Rono (uprostred) zvíťazil na jubilejnom 100. ročníku Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach v traťovom rekorde 2:06:55 h. V dramatickom finiši zdolal o jedinú sekundu Kebedeho Tuluho z Etiópie (vľavo). Na treťom mieste dobehol do cieľa Berhe Berhane Tesfay (vpravo). Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia