Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Ema Stanovská
1. októbra 2023 o 16:59
Čas čítania 0:57

Víťaz košického maratónu bol len o sekundu rýchlejší ako jeho súper. Na trať sa prvýkrát postavil aj olympijský chodec Matej Tóth

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Svoj traťový rekord si zlepšili všetci traja najlepší Slováci – Marek Hladík, Matúš Hujsa aj Martin Rusina. Majsterkou Slovenska sa stala 27-ročná Veronika Páleníková, ktorá sa k atletike vrátila po materskej dovolenke.

Jubilejný 100. ročník Medzinárodného maratónu mieru priniesol rekordný čas s hodnotou 2:06:55 h. Tento traťový rekord dosiahol Keňan Cherop Philemon Rono. Titul majstra Slovenska získal 32-ročný Marek Hladík. Informuje o tom Sportnet.

Celkovo druhý najrýchlejší bežec Kebede Wami Tulu z Etiópie bol len o sekundu pomalší ako hlavný víťaz. Spomedzi žien stáli na stupienkoch víťazov Jackline Cheronová z Kene (2:24:43 h), Adawork Abertová z Etiópie a Ayantu Kumelová z Etiópie.

Na snímke uprostred víťazka Jackline Cheronová (Keňa), vľavo druhá  Adawork Abertová  (Etiópia) a vpravo tretia  Ayantu Kumelová (Etiópia).
Na snímke uprostred víťazka Jackline Cheronová (Keňa), vľavo druhá Adawork Abertová (Etiópia) a vpravo tretia Ayantu Kumelová (Etiópia). Zdroj: TASR/František Iván

Svoj traťový rekord si zlepšili všetci traja najlepší Slováci – Marek Hladík, Matúš Hujsa aj Martin Rusina. Majsterkou Slovenska sa stala 27-ročná Veronika Páleníková, ktorá sa k atletike vrátila po materskej dovolenke.

Olympijský medailista zaskočil organizátorov

Na maratóne sa zúčastnil aj olympijský chodec chodec Matej Tóth, ktorý svoj premiérový maratón zabehol v lepšom čase, ako pôvodne očakával (3:02:49 h). Cítil sa vraj dobre a atmosféru si veľmi užil. S mikrofónom ho nahlas povzbudzovala aj Anastasia Kuzminová, ktorá absolvovala štvorčlennú olympijskú štafetu.

9. júla 2024 o 10:00 Čas čítania 4:14 Raz máš kopec energie, inokedy ťa vyčerpá aj minimálna záťaž? Na tvoj výkon vplýva táto zásadná vec, využi ju vo svoj prospech Raz máš kopec energie, inokedy ťa vyčerpá aj minimálna záťaž? Na tvoj výkon vplýva táto zásadná vec, využi ju vo svoj prospech

Organizátorov aj časomeračov v istej chvíli zaskočil majster sveta a bronzový olympijský medailista, český bežec na lyžiach Martin Koukal. Po odbehnutí svojej štvrtiny trate a odovzdaní štafety pokračoval v behu a napokon si neplánovane zabehol svoj prvý polmaratón.

Najrýchlejší slovenský maratónec Marek Hladík v cieli.
Najrýchlejší slovenský maratónec Marek Hladík v cieli. Zdroj: TASR/František Iván

„Nikdy v živote som polmaratón nebežal a zaujímalo ma, či to zvládnem. A ďalším dôvodom bolo vynikajúce publikum. Bolo by mi ľúto, keby som pri jeho povzbudzovaní neskúsil zabehnúť celý jeden okruh,“ povedal pre Sportnet.

O atmosféru na trati sa okrem fanúšikov starali dídžeji, bubeníci, ale aj orchester a sólisti hostí košickej opery.

Keňan Philemon Rono (uprostred) zvíťazil na jubilejnom 100. ročníku Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach v traťovom rekorde 2:06:55 h. V dramatickom finiši zdolal o jedinú sekundu Kebedeho Tuluho z Etiópie (vľavo). Na treťom mieste dobehol do cieľa Berhe Berhane Tesfay (vpravo).
Keňan Philemon Rono (uprostred) zvíťazil na jubilejnom 100. ročníku Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach v traťovom rekorde 2:06:55 h. V dramatickom finiši zdolal o jedinú sekundu Kebedeho Tuluho z Etiópie (vľavo). Na treťom mieste dobehol do cieľa Berhe Berhane Tesfay (vpravo). Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia