Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
5. októbra 2023, 21:36
Čas čítania 0:57

Zahraj sa na ministra financií: S touto kalkulačkou môžeš skúsiť zachrániť ekonomiku Slovenska pred krachom

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Inštitút finančnej politiky na svojom webe zverejnil aplikáciu, pomocou ktorej si ktokoľvek môže vyskúšať úlohu ministra financií.

Inštitút finančnej politiky (IFP) na svojom webe zverejnil aplikáciu rozpočtovej kalkulačky, pomocou ktorej si ktokoľvek môže vyskúšať úlohu ministra financií. Ten bude mať počas najbližších štyroch rokov neľahkú úlohu – v novej vláde bude na čele rezortu, ktorý bude musieť ušetriť miliardy eur. V rozpočtovej kalkulačke si Slováci môžu vyskúšať, či by dokázali ušetriť dostatok verejných financií a zabrániť tak potenciálnemu krachu domácej ekonomiky v nasledujúcich rokoch.

Analytici z IFP v budúcom roku očakávajú zvýšenie deficitu hospodárenia, ktorý by sa podľa ich prognózy mal dostať nad hranicu 6 % hrubého domáceho produktu, „čo je vysoko nad 3 % hranicou nadmerného deficitu podľa európskych pravidiel aj nad historickým priemerom“.

Zrušenie viacerých príspevkov, znižovanie 13. dôchodkov a mnohé ďalšie

V role ministra financií si môžete vybrať z troch možností. Buď sa pokúsite ozdraviť verejné financie podľa aktuálneho návrhu úradníckej vlády, alebo sa pri konsolidácii dlhu budete riadiť súčasnými výdavkovými limitmi. Posledná umožňuje používateľom zvoliť si vlastné tempo ozdravenia verejných financií.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Následne máte možnosť vybrať si z viacerých rozpočtových priorít, či už ide o investície do rekonštrukcie nemocníc, zvýšenia platu učiteľov, zvýšenia podpory pre ľudí v hmotnej núdzi alebo mnohé iné.

Ozajstná výzva vás však čaká až v poslednom bode, v ktorom sa musíte rozhodnúť pre konkrétne úsporné opatrenia. Vyberať pritom môžete z viacerých oblastí. Môžete napríklad zvýšiť zdanenie alkoholu, zrušiť rodičovský dôchodok či znížiť počet zamestnancov v samosprávach.

Či by sa vám ako ministrovi financií podarilo ušetriť dostatok verejných financií, si môžete vyskúšať na tomto odkaze.

Rezort financií bude v najbližších rokoch musieť ušetriť. Bude na to potrebovať zaviesť viacero úsporných opatrení.
Rezort financií bude v najbližších rokoch musieť ušetriť. Bude na to potrebovať zaviesť viacero úsporných opatrení. Zdroj: Inštitút finančnej politiky
Domov
Zdieľať
Diskusia