Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
10. októbra 2023 o 7:11
Čas čítania 1:06

Vieme detaily o zemetrasení na východe Slovenska. Epicentrum bolo v malej dedinke, otrasy dosiahli silu 4,9 magnitúdy

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zemetrasenie dosiahlo silu 4,9 magnitúdy.

Zemetrasenie, ktoré v pondelok večer zasiahlo východné Slovensko, malo mať silu 4,9 lokálneho magnitúda. Bolo v hĺbke 17,8 kilometra. Epicentrum sa malo nachádzať v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou. Na sociálnej sieti o tom informovalo Ministerstvo vnútra SR s odvolaním sa na oddelenie seizmológie Slovenskej akadémie vied, ktoré manuálne interpretovalo prvotné automatické dáta.

„Situáciu monitorujeme a sme v kontakte s oddelením seizmológie SAV a s prednostami príslušných okresných úradov,“ uviedol rezort s tým, že Centrálne monitorovacie a riadiace stredisko sekcie krízového riadenia MV SR zatiaľ neeviduje následky na živote a zdraví ani závažnejšie materiálne škody. V oblasti sú však hlásené výpadky elektrickej energie v dôsledku strhnutých elektrických vedení.

Ministerstvo je v kontakte aj s jadrovými elektrárňami Jaslovské Bohunice a Mochovce, ktoré fungujú v normálnom režime. „Občanov vyzývame, aby zachovali pokoj a kontaktovali čísla tiesňového volania v tejto súvislosti len v prípade, keď je to nutné,“ uviedol rezort. Obyvateľom dotknutých miest a obcí odporúča skontrolovať rozvody plynu prostredníctvom poverených osôb.

Otrasy cítili v Prešovskom aj Košickom kraji

Východ Slovenska zasiahlo v pondelok o 20.23 h zemetrasenie. Pre TASR to potvrdil vedúci oddelenia seizmológie SAV Kristián Csicsay. Otrasy bolo podľa svedkov, ktorí sa ozvali TASR, cítiť na viacerých miestach v Prešovskom a Košickom kraji. Ľudia cítili, ako sa trasie zem, nábytok či poháre. Niektorí evidujú popukané steny, popadanú omietku, porozbíjané obrazy, zrkadlá zo stien či vázy.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

„Boli to silné otrasy, máme hlásených veľa škôd – popraskané múry, poškodený kostol. Odtrhlo nám loď z brehu, ktorá už bola zazimovaná,“ povedal pre TASR starosta obce Kvakovce v okrese Vranov nad Topľou Radovan Kapraľ. Na Domaši sa výletná loď Bohemia zrejme v dôsledku zemetrasenia uvoľnila, hasičom sa ju však podarilo ukotviť.

Domov
Zdieľať
Diskusia