Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
16. októbra 2023 o 19:44
Čas čítania 0:55

Ceny energií budú v nasledujúcich rokoch na Slovensku rapídne rásť, odhaduje analytik. Už čoskoro môžu byť dvojnásobné

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ceny budú podľa odborníka najbližšie roky stúpať.

Ceny elektriny a plynu už výraznejšie klesať nebudú, do roku 2026 sa však cena elektriny môže až zdvojnásobiť. Na minulotýždňovej konferencii Energofórum organizovanej spoločnosťou Sféra to povedal analytik firmy JPX Ján Pišta.

Analytik uviedol, že ceny energií sa budú odvíjať od predpovede počasia na nasledujúcu zimu a od vývoja konfliktu na Blízkom východe či vzhľadom na situáciu týkajúcu sa plynovodu Balticconnector.

„Myslím si, že všetky tie riziká, o ktorých som hovoril, spôsobia, že nedovolia cenám elektriny ani plynu klesnúť hlbšie pod úrovne, na ktoré sa dostali niekedy začiatkom júna. Čiže elektrina sa do konca roka asi pod tých 120 (eur za megawatthodinu, pozn. red.) už nedostane a plyn pod 45 (eur/MWh, pozn. red) asi tiež nie,“ uviedol Pišta.

Vo vzdialenejšom výhľade môžu byť ceny elektriny podľa analytika v rokoch 2026 a 2027 medzi 300 až 400 eurami/MWh. „To môžeme očakávať, keď začne byť úbytok emisných kvót v aukciách. Skôr očakávam koncom tohto desaťročia rast týchto cien,“ dodal.
V súvislosti s bojom s klimatickými zmenami poznamenal, že by sme sa namiesto boja mali zamerať na prispôsobenie sa zmenám.

Plynovod Balticconnector bol pre poškodenie odstavený na niekoľko mesiacov

Balticconnector je obojsmerný plynovod spájajúci Estónsko a Fínsko, vedúci po dne Baltského mora. Prepája tak pobaltskú a fínsku plynárenskú distribučnú sústavu. Na plynovode bol 8. októbra zaznamenaný neobvyklý pokles tlaku a bol odstavený. Bol poškodený, k jeho zničeniu nedošlo prirodzene. Oprava plynovodu bude trvať najmenej päť mesiacov.

peniaze
Zdroj: Flickr/TaxRebate.org.uk, TASR/Pavel Neubauer
Domov
Zdieľať
Diskusia